Communistisch vakantieoord maakt plaats voor Russen

Nieuws

Communistisch vakantieoord maakt plaats voor Russen

Antoaneta Bezlova

13 september 2009

De ooit streng bewaakte stranden van Beidaihe, een kustplaats niet ver van de Chinese hoofdstad, worden sinds kort bevolkt door Russische toeristen. Voorheen was Beidaihe het terrein van communistische partijbonzen die er in de zomermaanden dealtjes beklonken.

Op deze plaats vonden veel belangrijke conclaven van de Communistische Partij plaats. Ook vielen er besluiten over het politieke lot van hoge functionarissen in de communistische hiërarchie, voordat ze officieel werden aangekondigd vanuit Peking.
Beidaihe speelt echter nauwelijks meer een rol in de jaarlijkse vergadering van het machtige Centraal Comité van de partij, dat volgende week bijeenkomt in Peking. De huidige partijchef, Hu Jintao, wil een meer egalitaire benadering en koestert het populistische imago van de partij. Beidaihe past daar niet meer in.
De veranderingen in het communistische oord reflecteren min of meer de veranderingen binnen de Communistische Partij in de laatste vijf jaar. Er zijn minder partijslogans te vinden in de straatjes met visrestaurants en minder staatslimousines die de stad volledig lamleggen. En economische doelmatigheid staat voorop.
“Destijds kwamen er nauwelijks toeristen. We bedienden alleen leden van de Communistische Partij die hier een paar dagen op vakantie kwamen”, zegt winkeleigenaar Li Juanxin. Hij verkoopt op een straathoek parasols, zonnehoeden en souvenirs van schelpdieren. “We zijn blij met de Russische toeristen. Ze houden van winkelen en geven graag geld uit.”

Commercie

De lokale bevolking kent al wat Russisch en alle straat- en winkelnamen zijn tegenwoordig zowel in Chinees als Russisch. Beidaihe is niet langer immuun voor commercie. In augustus bezoeken de partijbonzen de stad nog steeds - voor vakantie of geheime vergaderingen. Dan staan de straten vol met politieauto’s en af en toe moeten mensen hun identificatiebewijs laten zien. De Russische toeristen nemen het voor lief.
“Het herinnert me aan de Sovjet-tijd”, zegt Yuri Gregoriev, vanuit zijn strandstoel. “Het maakt me niet uit. We komen allemaal uit verschillende regio’s in het verre oosten van Rusland. Er is dichterbij geen beter strand te vinden met mooi weer en een warme zee.”
“Het eten is goed, hoewel niet goedkoop, en de plaatselijke bevolking is voldoende vriendelijk”, zegt zijn vriendin Masha. “Ik vind het juist wel leuk dat ook partijleiders hier op vakantie gaan”
De Chinezen in Beidaihe zijn kritischer over de partij. “Ik mag niet klagen, want we hebben onze welvaart hier te danken aan de partij. Maar op het gebied corruptie en machtsmisbruik hebben de partijleiders niet veel veranderd”, zegt Lao Luo, chefkok bij een van de visrestaurants in de hoofdstraat. “Iedereen voelt zich daar ongelukkig bij.”

Incidenten

Tijdens de jaarlijkse partijbijeenkomst, van 15 tot 18 september in Peking, staat corruptiebestrijding binnen de partij op de agenda. In de afgelopen tijd deden zich op dit gebied een aantal incidenten voor die alom woede opriepen.
Op 1 oktober viert China met een grote militaire parade in Peking de zestigste verjaardag van het communistische bewind. Maar de voorbereidingen voor dat feest werden ontsiert door beschuldigingen van omkoperij en nepotisme binnen de heersende elite, zelfs nu Peking er alles aan doet om te laten zien dat het corruptiebestrijding serieus neemt.
Vorige week werd Sun Yu (52), voormalig vice-voorzitter van de zuidelijke regio Guangxi, veroordeeld tot achttien jaar cel. Hij zou voor 3,3 miljoen yuan (ruim 330.000 euro) aan steekpenningen hebben aangenomen en eenzelfde bedrag aan overheidsgeld achterover gedrukt hebben.
Op 7 augustus werd Li Peiying, voormalig hoofd van het bedrijf dat eigenaar is van de Internationale Luchthaven van Peking, geëxecuteerd. Li (60) werd veroordeeld voor omkoperij en verduistering van totaal 109,4 miljoen yuan (11 miljoen euro).