Corruptie en slecht investeringsbeleid kosten Afrika miljarden

Afrika heeft miljarden dollars voor duurzame ontwikkeling, maar zal een slaaf van ontwikkelingshulp blijven als het investeringsklimaat niet verbetert en illegale geldstromen niet gestopt worden, zeggen ontwikkelingsexperts.

Heather Thorkelson (CC BY-ND 2.0)

“Afrika is financieel gezien niet arm, maar het moet zijn huis op orde krijgen”, zei Stephen Karingi, directeur regionale integratie, infrastructuur en handel bij de Economische Commissie voor Afrika (ECA), een VN-organisatie, tijdens het negende Afrikaanse Ontwikkelingsforum dat nog tot en met vandaag (donderdag) wordt gehouden in Marokko.

“Het verhaal van Afrika ging te lang over grondstoffen die uit Afrika gehaald werden. Maar Afrika kan profiteren van zijn sterke punten, inclusief deze grondstoffen, en leidend worden in de waardeketens waar deze grondstoffen voor nodig zijn”, zei Karingi.

Uit onderzoek van de ECA blijkt dat in de afgelopen tien jaar in Afrika jaarlijks 50 miljard dollar op illegale wijze wegvloeide. Dat is een equivalent van bijna alle officiële ontwikkelingshulp die het continent ontvangt.

Transformatie

Volgens Karingi is Afrika “klaar voor een transformatie.” Een combinatie van private investeringen, geld dat emigranten naar huis sturen en mobilisatie van binnenlandse middelen, kan Afrika helpen ontwikkeling te stimuleren.

Volgens McKinsey Global Institute, kende Afrika in de afgelopen tien jaar gemiddeld 5 procent groei. Daarmee doet het continent het beter dan de rest van de wereld. Deze groei werd aangezwengeld door onder meer beter bestuur en macro-economisch beleid, snelle verstedelijking en groeiende regionale markten.

Carlos Lopes, secretaris van de ECA, zei dat ontwikkelingslanden extra geld moeten aantrekken, ook via financiële markten. Tegelijkertijd moeten rijke landen de financiële toezeggingen die ze hebben gedaan, nakomen. “Het continent moet hervormen om te profiteren van tot nu toe niet aangeboorde of slecht beheerde grondstoffen.”

Investeringsmagneet

De discussies tijdens het Africa Development Forum gingen vooral over innovatieve financieringsmechanismen voor “transformatieve ontwikkeling” in Afrika. Volgens Adama Elhiraika, hoofd macro-economisch beleid bij de ECA, heeft Afrika alles in zich om een financieel knooppunt en investeringsmagneet te worden. Daarvoor is het wel nodig het investerings- en handelsklimaat te verbeteren, corruptie aan te pakken en op nationaal niveau geld aan te trekken.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.