Cuba en Emiraten versterken economische band


IPS
09 oktober 2015
Cuba en de Verenigde Arabische Emiraten gaan de diplomatieke betrekkingen en bilaterale samenwerking verbeteren. Dat is besloten tijdens een officieel bezoek aan het Caraïbische eiland door de minister van Buitenlandse Zaken van de Emiraten, Abdullah bin Zayed Al Nahyan.
Al Nahyan tekende maandag twee overeenkomsten met de Cubaanse autoriteiten en opende de ambassade van de Emiraten in Havana. Volgens de minister een duidelijk teken van ‘consolidatie’ van de banden die de twee landen aangingen in maart 2002. Ze willen nu de economische en financiële samenwerking versterken.
De Cubaanse minister van Handel en Investeringen, Rodrigo Malmierca, tekende voor de financiering van een zonnepark een kredietovereenkomst met het Fund for Development in Abu Dhabi. Het park moet 10 megawatt aan elektriciteit gaan opwekken. Er werd ook een luchtvaartovereenkomst getekend die luchtverkeer tussen de landen eenvoudiger moet maken.
Latijns-Amerika-strategie
Beide landen willen de economische en financiële samenwerking versterken.
Al Nahyan bezocht Cuba voor het eerst in 2009, op uitnodiging van de Cubaanse minister van Buitenlandse Zaken, Bruno Rodríguez. Bij die gelegenheid werden twee overeenkomsten getekend, een over economie, handel en technische samenwerking, en een tussen beide ministeries van Buitenlandse Zaken. Het besluit om een ambassade te openen op Cuba volgde in juni 2014.
In 2014 werd ook een Open Skies-verdrag getekend, waardoor vliegtuigmaatschappijen in beide landen van elkaars luchtruim gebruik mogen maken. Saif Mohammed al Suwaidi, directeur van de Algemene Burgerluchtvaart Autoriteit (GCAA) van de Verenigde Arabische Emiraten, zegt dat dat akkoord onderdeel is van een strategie om de handel met andere landen te bevorderen. De Emiraten tekenden soortgelijke overeenkomsten met andere Latijns-Amerikaanse landen, zoals Argentinië, Brazilië, Chili, Colombia en Mexico.
Officiële ontwikkelingshulp
Er zijn verder gesprekken aangekondigd tussen de Emiraten en Rusland, met als doel de bouw van een groot vliegveld op Cuba. Dat moet als internationale luchthaven en knooppunt voor Latijns-Amerika gaan fungeren, meldden media op de Emiraten eerder dit jaar.
In 2013 en 2014 werden de Verenigde Arabische Emiraten in een rapport van de OESO genoemd als de grootste donor van officiële ontwikkelingshulp in de wereld. In 2013 gaf het land 5 miljard dollar officiële ontwikkelingshulp aan andere landen.
Vorig jaar gaf het land volgens data van de OESO 1,34 procent van het bruto binnenlandse product uit aan ontwikkelingssamenwerking. De Emiraten zijn de enige Golfstaat met een ministerie van Internationale Samenwerking en Ontwikkeling.