De beste en slechtste plaatsen ter wereld om te eten

Nieuws

De beste en slechtste plaatsen ter wereld om te eten

De beste en slechtste plaatsen ter wereld om te eten
De beste en slechtste plaatsen ter wereld om te eten

Zynke Huysmans

18 januari 2014

Een op acht mensen ter wereld lijdt honger, ook al is er genoeg voedsel voor iedereen. Volgens Oxfam International zijn overconsumptie, misbruik van levensmiddelen en verspilling onlosmakelijk verbonden met het systeem waarin honderden miljoenen het zonder voldoende eten moeten stellen.

Oxfam International stelde een Good Enough to Eat-index op die 125 landen vergelijkt waarover gegevens beschikbaar zijn op vlak van voedselvoorziening. De index houdt rekening met vier factoren: of de inwoners voldoende te eten hebben, de voedselkwaliteit, betaalbaarheid en gezondheid. Nederland prijkt op de eerste plaats en mag zich dus het land noemen met het rijkste aanbod aan gezonde en betaalbare voeding. Ook ons land doet het niet slecht en bekleedt een vierde plaats in de rangschikking.

Falend globaal voedselsysteem

De eerste twintig plaatsen worden volledig ingenomen door Europese landen en Australië. Onderaan de rangschikking zien we vooral Afrikaanse landen, samen met Laos, Bangladesh, Pakistan en India. Tsjaad sluit de lijst onderaan af: een op drie kinderen heeft er ondergewicht en voedzame etenswaren zijn er ontzettend duur. De index sluit aan bij de internationale Groei-campagne van Oxfam die oproept tot een dringende hervorming van de wereldwijde voedselproductie en distributie.

‘De index toont aan hoe de wereld faalt in het verzekeren van gezond voedsel voor iedereen, hoewel er voldoende beschikbaar is’, zegt Winnie Byanyima, directrice van Oxfam International. ‘Armoede en ongelijkheid zijn de aanjagers van honger. Honger ontstaat daar waar het bestuur zwak is, de verdeling ongelijk, wanneer de marktwerking faalt en mensen bijgevolg niet het geld bezitten om de hoognodige levensmiddelen aan te kopen. Niet zo’n groot deel van de wereldbevolking kan genieten van toegang tot gezonde en betaalbare voeding.’

Overvloed en honger

Het heersende voedselsysteem leidt tot extremen: overvloed voor de ene, armoede en honger voor de andere. Terwijl zo’n 840 miljoen mensen honger lijden, hebben meer dan een miljard mensen last van overgewicht. Daarbij komt nog dat ongeveer dertig procent van het geproduceerde voedsel in de vuilbak belandt. Honger is geen technisch maar vooral een politiek probleem. Een eerlijk en duurzaam voedselsysteem vraagt om een internationale politieke aanpak.

De Good Enough to Eat-index is gebaseerd op de meest recente cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie, de Voedsel- en Landbouworganisatie en de Internationale Arbeidsorganisatie.