Hoe ingrijpender het klimaatbeleid, hoe meer de fijnstofvervuiling zal dalen
De bonus van netto-nuluitstoot: kwart miljoen minder sterfgevallen in Europa
Als Europa zijn uitstoot drastisch aan banden legt, is dat niet alleen goed nieuws voor het klimaat. Het kan meteen ook een kwart miljoen sterfgevallen per jaar door vuile lucht voorkomen.
Luchtvervuiling leidt wereldwijd tot 8 miljoen vroegtijdige overlijdens per jaar. Minuscule partikels dringen via de longen het lichaam binnen en kunnen vrijwel elk orgaan in ons lichaam aantasten, zegt de WHO. Blootstelling leidt onder meer tot hersenbloeding, hart-, vaat- en longziekten, longkanker en diabetes.
Maar de luchtvervuiling die daarvoor verantwoordelijk is ontstaat vaak bij de verbranding van fossiele brandstoffen. Inspanningen om onze uitstoot van CO2 te verminderen, kunnen dan ook het aantal overlijdens door luchtvervuiling verminderen.
Om die link te berekenen hebben wetenschappers van de Universiteit van Leeds de huidige mortaliteit van luchtvervuiling in Midden- en West-Europa bestudeerd en de impact van verschillende klimaatscenario’s daarop berekend.
Grote verschillen
Daaruit blijken aanzienlijke verschillen tussen de Europese regio’s: in Oost-Europa zoals het zuiden van Polen, Bosnië en de Po-Vallei in Italië is de oversterfte veel hoger.
Maar hoe ingrijpender het Europese klimaatbeleid, hoe meer de fijnstofvervuiling zal dalen, blijkt ook uit het onderzoek. Klimaatactie kan zo het verschil tussen de Europese regio’s wegwerken.
Bij het meest ambitieuze klimaatscenario, met netto-nul in 2050, ziet het hele continent het aantal overlijdens flink dalen. In totaal kunnen zo tot 2025 jaarlijks 250.000 doden door luchtvervuiling vermeden worden.
‘Ons werk bewijst dat er onmiddellijke gezondheidsvoordelen zijn aan de evolutie naar een CO2-arme economie’, zegt Jim McQuaid, hoogleraar Atmosferische Wetenschappen aan de Universiteit van Leads. ‘Luchtvervuiling en de broeikasgassen en aerosolen: het is in essentie hetzelfde en twee kanten van dezelfde medaille. En het was bijzonder bemoedigend te zien dat wie het sterkste te lijden heeft onder luchtvervuiling ook het meeste baat heeft bij de drive naar net-zero.’
Niets missen?
Abonneer je op (één van) onze nieuwsbrieven.
