De Gucht vraagt bemiddelaar voor Oost-Congo

Nieuws

De Gucht vraagt bemiddelaar voor Oost-Congo

Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht heeft VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-moon gevraagd om een speciale facilitator aan te duiden voor de crisis in Oost-Congo. Die moet voorkomen dat de recente spanningen tussen regeringstroepen en aanhangers van de dissidente ex-generaal Laurent Nkunda in Noord-Kivu zouden omslaan in een regionaal conflict.

De Gucht: ‘De facilitator zou moeten bemiddelen rond de twee meest opvallende problemen in het Oosten van Congo: het dossier-Nkunda en de FDLR (hutu-milities die na de Rwandese genocide naar Congo gevlucht zijn, kc).’ Bedoeling is om het idee van een paar maanden geleden - Nkunda uit Congo laten verdwijnen - in de praktijk om te zetten. De Gucht: ‘Daarbij denken we aan een exil, wat niet betekent dat we Nkunda immuniteit garanderen. Ook de FDLR zou uit het grensgebied tussen Rwanda en Congo worden weggehaald en gekantonneerd worden onder bescherming van de MONUC.’
Het voorstel voor een facilitator komt van de zogenaamde P3+2, een overleg tussen Groot-Brittannië, Frankrijk, de VS, Zuid-Afrika en België over Congo. Die groep was eerder deze week in New York samengekomen. Vooraleer het voorstel aan Ban Ki-moon voor te leggen, had De Gucht het besproken met Rwanda en Congo.
Zowel de Congolese president Joseph Kabila – die gistermorgen alsnog een tête-à-tête had met De Gucht - als de Rwandese minister van Buitenlandse Zaken Charles Murigande schaarden zich achter het idee. De Gucht: ‘Het is belangrijk dat er een consensus is rond een diplomatiek-politiek concept om de crisis in het Oosten van Congo op te lossen. Wat natuurlijk zijn impact heeft op het verschuiven van de aandacht van het militaire naar het politiek-diplomatieke. Ik denk dat er nu het juiste klimaat is tussen Congo en Rwanda om naar een oplossing te gaan. De militaire optie verdwijnt naar de achtergrond. Ik denk dat we een belangrijke stap hebben kunnen zetten.’
De bilaterale ontmoeting tussen De Gucht en Ban Ki-moon vond plaats in New York in de marge van de Algemene Vergadering van de VN. Naast Oost-Congo kwamen ook Soedan, Kosovo en de hervorming van de VN-Veiligheidsraad ter sprake.
Kristof Clerix