'De opwarming van de aarde heeft niet gepauzeerd'

Het feit dat de opwarming van de aarde een zogenaamde pauze kende tussen 1998 en 2013 is onwaar. Dat zeggen wetenschappers van de universiteit van Stanford.

  • Ian Britton (CC BY-NC 2.0) Ian Britton (CC BY-NC 2.0)

In hun studie die in Climatic Change verscheen beweren de onderzoekers dat de statistische technieken die gebruikt werden om de metingen te analyseren, eigenlijk ontwikkeld werden voor andere onderzoeksvelden, zoals bijvoorbeeld de biologie of de geneeskunde. Daarom waren de methoden eigenlijk niet geschikt om uitspraken te doen over geofysische processen.  

‘De onderliggende veronderstellingen voor deze analyses waren vaak niet te verantwoorden voor het onderzoek naar de opwarming van de aarde’, zegt hoofdauteur Bala Rajaratnam van Stanford University.

Gecorrigeerde data

De onderzoekers maakten deze keer gebruik van een nieuw statistisch raamwerk om veranderingen in geofysische processen zoals fluctuaties in warmte te analyseren.

‘Onze resultaten tonen aan dat in termen van lange termijndata er nooit sprake is geweest van een pauze of een tijdelijke afremming van de globale opwarming van de aarde’, zegt klimaatwetenschapper en co-auteur Noah Diffenbaugh.

Het is niet voor het eerst dat de zogenaamde pauze in twijfel wordt getrokken. Onderzoekers van de Amerikaanse klimaatdienst NOAA stelden eerder al vast dat veel van de boeien die in de oceanen drijven en gebruikt worden om de temperatuur van het water te meten een lagere temperatuur aangeven dan de apparatuur die schepen gebruiken om de temperatuur te meten.

De onderzoekers van NOAA suggereerden dat het bewijs voor een pauze in de opwarming van de aarde komt te vervallen door de metingen van de boeien te corrigeren. Ook dit nieuwe onderzoek sluit zich bij die resultaten aan.

Wat het recente onderzoek ook bijzonder maakt, is dat het gebruik maakt van de oude, ongecorrigeerde gegevens van NOAA en de meer recente en gecorrigeerde gegevens van de klimaatdienst. ‘Door beide datasets te gebruiken, kan niemand beweren dat we een nieuwe statistische methode gebruikten om tot een bepaald resultaat te komen’, zegt Rajaratnam.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.