De rampenrekening van 2023: 228 miljard euro

Nieuws

‘Steeds snellere opwarming van de aarde maakt extreem weer in veel regio’s frequenter’

De rampenrekening van 2023: 228 miljard euro

De rampenrekening van 2023: 228 miljard euro
De rampenrekening van 2023: 228 miljard euro

IPS

12 januari 2024

De wereldwijde schade door natuurrampen liep vorig jaar op tot 250 miljard dollar (228 miljard euro), berekende herverzekeraar Munich Re. Dat ligt in lijn met de voorbije jaren.

Fatih Renkligil (CC BY-SA 4.0 DEED)

De aardbevingen in Turkije en Syrië in februari waren de natuurramp met de grootste schade.

Fatih Renkligil (CC BY-SA 4.0 DEED)

De verliezen kwamen vooral op rekening van het bijzonder grote aantal stormen overal ter wereld. Zware stormen waren goed voor 76 procent van alle geregistreerde economische verliezen in 2023.

Vooral voor de VS en Europa is dat hoge aantal stormen nieuw, stelt het rapport van Munich Re. In Noord-Amerika werden activa ter waarde van ongeveer 66 miljard dollar (60 miljard euro) vernield, in Europa liep de schade van stormen op tot 9,1 miljard euro.

Aardbevingen

De totale schade van natuurrampen blijft niet beperkt tot economische verliezen: ze kostten vorig jaar ook aan 74.000 mensen het leven. Vooral aardbevingen bleken dodelijk: met 63.000 mensen waren ze de dodelijkste sinds 2010.

De aardbevingen in Turkije en Syrië in februari waren de natuurramp met de grootste schade. Ze kostten aan 58.000 mensen het leven en vernielden talloze gebouwen en infrastructuur. Met een totale schade van 50 miljard dollar was het ook de duurste natuurramp van het jaar. Maar hoewel een verzekering verplicht is in Turkije, bedroeg het verzekerde verlies “maar” 5,5 miljard dollar.

Steeds moeilijker te verzekeren

De zware stormen worden aangezwengeld door de stijgende wereldwijde temperatuur. Al snel werd duidelijk dat 2023 het warmste jaar zou worden sinds het begin van de temperatuurmetingen, en dat is eerder deze week ook bevestigd door het Europese klimaatcentrum Copernicus.

In veel regio’s waren grote bosbranden het gevolg van hittegolven en droogte. In Canada heeft het wekenlang gebrand, waarbij 18,5 miljoen hectare bos - meer dan ooit tevoren - is verwoest. De branden bereikten echter geen grote steden of industriële faciliteiten, waardoor de verzekerde verliezen relatief laag bleven.

‘De steeds snellere opwarming van de aarde maakt extreem weer in veel regio’s frequenter en daardoor neemt de potentiële schade ook toe’, verduidelijkt Ernst Rauch, hoofd Klimaatwetenschap bij Munich Re. ‘Er verdampt meer water en de hogere luchtvochtigheid geeft stormen meer energie. De samenleving en de industrie moeten zich aanpassen aan de veranderende risico’s - zo niet zullen de verliezen onvermijdelijk oplopen.’