De tijd om Pakistan te redden is bijna op

Nieuws

De tijd om Pakistan te redden is bijna op

Ali Gharib en Jim Lobe

26 februari 2009

De VS en hun bondgenoten moeten snel handelen om te voorkomen dat Pakistan afglijdt in een spiraal van economische, militaire en politieke instabiliteit. Dat schrijft de invloedrijke denktank The Atlantic Council in een nieuw rapport.

Nodig: een allesomvattend Amerikaans beleid voor Pakistan, heet het rapport dat onder leiding van de Democratische senator John Kerry en de Republikeinse oud-senator Chuck Hagel is opgesteld. Er moet op z’n minst vier of vijf miljard dollar (3,1 tot 3,9 miljard euro) aan hulp naar Islamabad gaan. Eén miljard (780 miljoen euro) daarvan is om het leger en de politie te trainen en uit te rusten voor de strijd tegen de militanten in de grensregio’s met Afghanistan.
“We kunnen de reikwijdte van het gevaar niet genoeg benadrukken”, schrijft het rapport. “Simpel gezegd: de tijd is bijna op. Als we niets doen, kan het uitlopen op het instorten van de staat.”
“Het vooruitzicht is beangstigend”, zei Kerry woensdag in de Senaat. “Een toevluchtsoord voor terroristen, een economische ineenstorting, en aanzwellend radicalisme, in een natie met 170 miljoen inwoners en een volledig arsenaal aan kernwapens”. Hij vroeg het Congres om snel het voorstel erdoor te loodsen dat 7,5 miljard dollar (5,8 miljard euro) aan niet-militaire hulp aan Pakistan mogelijk maakt over de komende vijf jaar.

Financiële crisis

Nieuw is vooral de nadruk op het niet-militaire problemen van het land. De democratisch gekozen regering-Zardari is heel hard geraakt door de financiële crisis. Naast het geld uit het wetsvoorstel heeft Pakistan volgens het rapport nog eens vijf miljard dollar (3,9 miljard euro) per jaar nodig om noodzakelijke budgettaire gaten te dichten. Een deel daarvan zou Pakistan van het IMF kunnen krijgen.
De regering-Bush heeft in totaal tien miljard dollar (7,8 miljard euro) aan hulp gegeven, maar dat was vooral bestemd voor militaire hulp – vooral wapensystemen die meer gericht waren op een strijd met India dan op militanten in eigen land.
Het rapport kraakt de aandacht die Irak en Afghanistan hebben gekregen, terwijl Pakistan veel belangrijker is voor de Amerikaanse belangen. Amerika moet het land helpen om de democratie te versterken. Tegelijk moet het een conferentie organiseren waar India, Turkije, China, Rusland, Iran, Saoedi-Arabië, de andere Golfstaten en de Europese Unie aan mee moeten doen.

Herijking

Terwijl het rapport uitkomt, is de nieuwe Amerikaanse regering bezig met een herijking van het beleid ten aanzien van AfPak – Afghanistan en Pakistan. Richard Holbrooke is aangesteld door Obama om speciaal vertegenwoordiger voor de regio te worden.
Volgens Holbrooke kan de operatie in Afghanistan “nooit slagen tenzij Pakistan zijn westelijke stammengebieden onder controle krijgt”.