Deelfietsen redden levens

© Ferran (CC BY 2.0)

Het deelfietssysteem ‘bicing’ in Barcelona.

Wetenschappers van het Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) onderzochten de twaalf grootste fietsdeelsystemen in zes landen: België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Spanje. Negen van die systemen werken met volledige conventionele fietsen, twee systemen bieden ook elektrische fietsen aan en een systeem in Madrid biedt enkel elektrische fietsen. 

De wetenschappers analyseerden de gezondheidsvoordelen en risico’s van een ritje met de deelfiets in de verschillende steden en vergeleken die met hetzelfde traject in de auto. Daaruit bleek dat de deelfietssystemen in alle onderzochte steden gezondheidsvoordelen bieden die ruim opwegen tegen de risico’s zoals de blootstelling aan luchtvervuiling en ongevallen. 

Ook bij elektrische fietsen blijft dat het geval, hoewel er natuurlijk minder fysieke inspanning is en de relatief hogere snelheid de kans op ongevallen doet toenemen. 

Dankzij die gezondheidsvoordelen vermijden de twaalf systemen samen naar schatting 5,17 vroegtijdige overlijdens per jaar en sparen ze de Europeaan 18 miljoen euro aan autokosten uit. Mochten alle fietsritjes vervangen worden door een autorit, zou dat 73 vroegtijdige overlijdens en 225 miljoen euro aan autokosten veroorzaken. 

Parijs

 ‘De voordelen kunnen zelfs nog groter zijn als de lokale overheden het aantal ritten per dag zouden stimuleren en de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit zouden verbeteren’

Van alle onderzochte steden scoorde Parijs het hoogste op de gezondheidsvoordelen met 2,5 vermeden vroegtijdige overlijdens per jaar. Dat is niet verrassend, want Parijs heeft het grootste deelfietssysteem in Europa met meer dan 23.000 fietsen en gemiddeld 110.000 ritjes per dag. In Barcelona vermijdt het gemengde deelfietssystem een overlijden per jaar en spaart het de economie jaarlijks 2,5 miljoen euro uit. 

De wetenschappers pleiten voor verdere promotie van de deelfietsen om de voordelen voor de volksgezondheid en de economie te maximaliseren. ‘De voordelen kunnen zelfs nog groter zijn als de lokale overheden het aantal ritten per dag zouden stimuleren en de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit zouden verbeteren’, zegt hoofdauteur David Rojas van ISGlobal.

De studie verscheen in het vaktijdschrift Environment International.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.