Dodelijke gevechten in Jemenitische hoofdstad

Nieuws

Dodelijke gevechten in Jemenitische hoofdstad

23 september 2011

De Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is vandaag onverwachts teruggekeerd uit Saoedi-Arabië. Zijn land dreigt serieus af te glijden naar een burgeroorlog tussen voor- en tegenstanders van zijn regime, nu verschillende stammen en legereenheden elkaar sinds zondag in de hoofdstad bevechten.

Gisteren vonden minimaal vijftien mensen de dood in de confrontaties, zeiden verschillende bronnen. Door het geweld zijn de pogingen van internationale bemiddelaars om de patstelling te doorbreken mislukt. Vanochtend, toen het nieuws van Salehs terugkeer op de staatstelevisie werd gemeld, braken er nieuwe gevechten uit.

Onderlinge gevechten

Tenminste vier burgers werden gisteren gedood toen de Republikeinse Garde, van Salehs zoon Ahmed, en dissidente eenheden die loyaal zijn aan generaal Ali Mohsen al-Ahmar het vuur op elkaar openden.

Volgens verschillende media zijn drie mensen op het Plein van de Verandering, de basis van de antiregeringsdemonstranten, door sluipschutters neergeschoten. Een andere man kwam om toen een granaat op het plein ontplofte. Negen mensen raakten daarbij gewond.

In totaal zijn er sinds zondag meer dan honderd mensen omgekomen. Medici zeggen dat er ook honderden gewonden zijn. De meeste slachtoffers zijn burgers die vastzaten tussen twee vuren, of door loyalisten zijn neergeschoten.

“Ik kan mijn winkel niet meer openhouden, uit angst voor verdwaalde kogels, of ze nu van de oppositie komen of van regeringssoldaten”, zegt de 25-jarige Mohammed al-Jabiri, die een telefoonwinkel in Sanaa heeft. “Elke dag zijn er veel slachtoffers door verdwaalde kogels.”

Stammentwisten

De gevechten, die sinds zondag geconcentreerd waren in het centrum van de stad, breidden zich gisteren uit naar het district Al-Hasaba. Er waren vuurgevechten tussen volgelingen van het dissidente stamhoofd sjeik Sadiq al-Ahmar en volgelingen van Saghir bin Aziz, die loyaal is aan Saleh. Die laatste, lid van de invloedrijke Bakilstam, is ook parlementariër en een officier van de Republikeinse Garde. Volgens getuigen hebben zij vanuit het gebouw van het ministerie van Binnenlandse Zaken geschoten op het huis van de broer van sjeik Sadiq.

VN-gezant Jamal Benomar vertelde het persbureau AFP woensdagavond dat “het risico op burgeroorlog” groeit. Het hoofd van de Golf Samenwerkingsraad, Abdullatif al-Zayani, is vandaag in New York om de crisis te bespreken met andere leden van de raad, die aanwezig zijn op de Algemene Vergadering van de VN.