Droogte in Pakistan eist veel kinderlevens

Extreme droogte houdt de Pakistaanse provincie Sindh in haar greep. Vooral jonge kinderen zijn het slachtoffer. De overheid belooft dat een duurzame oplossing nog voor dit jaar is.

  • Heal Pakistan (CC BY 2.0) Kinderen stierven van honger en dorst, niet meer opgewassen tegen de felle droogte die de regio in de greep houdt. Heal Pakistan (CC BY 2.0)

Het ziekenhuis in Mithi in het district Tharparkar in de zuidelijke provincie Sindh wordt geblokkeerd door twee mannen in traditionele kleding en tulbanden. Ze troosten een vrouw die zo zwaar huilt dat ze naar adem moet happen.

Enkele momenten ervoor is haar tweejarige zoontje overleden. De mannen brachten het kind nog in allerijl naar het ziekenhuis, waar artsen het nog probeerden te redden – tevergeefs.

Routine

Kinderen stierven van honger en dorst, niet meer opgewassen tegen de felle droogte die de regio in de greep houdt.

Een team paramedici staat klaar om de geschokte familie de eerste bijstand te geven zodat ze daarna snel weer verder kunnen. De hulpverleners begrijpen de pijn van de moeder, maar voor hen is dit leed routine geworden.

De laatste twee maanden zagen ze tientallen mensen sterven, voornamelijk kinderen. Zij stierven van honger en dorst, niet meer opgewassen tegen de felle droogte die de regio in de greep houdt.

Eind 2014 waren er 650 mensen omgekomen door de droogte. En ook al is het nieuwe jaar nog jong, de teller gaat genadeloos verder de hoogte in terwijl voedselvoorraden verschrompelen en het vee wegkwijnt onder de zinderende hitte van de zon.

De tol van 2015: Ramesh, drie weken oud, de meisjestweeling Resham en Razia, net vier maanden oud, en de nog naamloze zoontjes van een ontroostbaar ouderpaar dat zijn pas geboren kinderen meteen zag sterven.

Corruptie en verduistering

Voor het derde jaar op rij wordt deze regio geconfronteerd met extreme droogte.

Het is overduidelijk dat de bevolking hier extra voedsel nodig is, zeker omdat er ook tijdens het regenseizoen onvoldoende regen viel. Maar de Pakistaanse Volkspartij (PPP) slaagde er niet in om een adequaat rampenplan op poten te zetten om de kwetsbare bevolking te helpen.

Alles onder een hoeveelheid regen van 200 tot 300 mm tijdens  de regenmaanden signaleert een ‘slecht jaar’, zeggen de lokale bewoners. In dat geval moet de regering zakken van 50 kilogram tarwe aanvoeren voor 250.000 gezinnen die het zonder hulp niet kunnen redden.

Maar slecht management heeft, samen met corruptie in de aanvoerketen en verduistering van goederen, het hele hulpsysteem ontwricht.

Volgens Amar Guriro, een journalist die gevestigd is in de provincie Sindh en zich specialiseert in deze regio, waren sommige zakken gevuld met zand.

Kindhuwelijken

Volgens een lokale ngo werkt de regering met gegevens die dateren van 1998 om te bepalen wie extra voedsel nodig heeft en wie niet.

De inspanningen van plaatselijke hulporganisaties zijn niet voldoende om de crisis een andere wending te geven.

Zo is er onder meer de ngo Future in Our Hands Pakistan (FIOHP). Zij doen wat ze kunnen maar zijn niet in staat om alle 2300 dorpen in de regio van 22.000 vierkante kilometer te bereiken.

Volgens Dominic Stephen van FIOHP werkt de regering met gegevens die dateren van 1998 om te bepalen wie extra voedsel nodig heeft en wie niet. ‘Daarom krijgen veel slachtoffers gewoon geen enkele hulp’, zegt Stephen.

Meer recent onderzoek wijst er op dat het district Tharparkar de laagste Ontwikkelingsindex kent van de 25 districten in de provincie Sindh.

Arts Sono Khangrani van de Hisaar Foundation, een ngo in Tharparkar, zegt dat ook andere sociaaleconomische omstandigheden mee in rekening moeten worden gebracht. Zo heerst er plaatselijk nog de hardnekkige praktijk van vroege huwelijken die leiden tot verhoogde moeder- en kindersterfte.

Nalatigheid van de overheid

Gerechtelijk onderzoek in november vorig jaar toonde aan dat 20 procent van de gezondheidsmedewerkers en lokale ambtenaren die oorspronkelijk uit het getroffen district afkomstig waren, daar niet geplaatst zijn.

De conclusie van het onderzoeksrapport is dat deze ambtenaren moeten terugkeren naar hun district om daar hun kennis maximaal te kunnen inzetten en de mensen te helpen.

Sommigen beweren dat het vooral de overheid is die nalatig is geweest om de plaatselijke bevolking, overwegend hindoe, te helpen. Een inwoner van Tharparkar die niet met zijn naam genoemd wil worden is ervan overtuigd dat de regering minder bezorgd is om de 35,6 procent van de bevolking die hindoe is, dan om de rest van de mensen die de islam aanhangt (64,4 procent).

Oplossingen

De overheid weerlegt deze beschuldigingen. Senator Taj Haider zegt dat de grote boosdoeners vooral de premature geboortes en de slechte gezondheid van de moeders zijn.

Hij voegde eraan toe dat ze volop bezig zijn om lange termijnstrategieën te bedenken om een oplossing te kunnen bieden.

‘We zijn van plan om 750 omgekeerde osmose-systemen (een proces om water te zuiveren), in de Tharwoestijn te installeren tegen juli 2015. Dit zal voldoende drink- en irrigatiewater opleveren om de droogte in de toekomst te kunnen opvangen.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.