Inkomsten van boeren met meer dan 92% gedaald

Opiumproductie in Afghanistan daalt drastisch onder bewind Taliban

ResoluteSupportMedia (CC BY 2.0 DEED)

De ineenstorting van de opiumeconomie zal volgens de VN verstrekkende gevolgen hebben voor de regio.

De opiumproductie in Afghanistan is volgens een nieuw VN-rapport het afgelopen jaar met naar schatting 95% gedaald.

Volgens de gegevens van het VN-bureau voor Drugs en Criminaliteit (UNODC) is de productie van opiumgedaald: van 6200 ton in 2022 tot slechts 333 ton in 2023.

Dat zou betekenen dat de papaverteelt in oppervlak is afgenomen met 233.000 hectare, naar momenteel slechts 10.800 hectare. De oorzaak is een drugsverbod dat de Taliban-autoriteiten vorig jaar invoerden.

De ineenstorting van de opiumeconomie zal volgens de VN verstrekkende gevolgen hebben voor de regio.

Opiumvrije toekomst

‘Dit biedt een echte kans om op lange termijn resultaten te boeken tegen de illegale opiummarkt alsook tegen de schade die deze zowel lokaal als wereldwijd veroorzaakt’, aldus Ghada Waly, uitvoerend directeur van UNODC.

‘Tegelijkertijd zijn er belangrijke gevolgen en risico’s die moeten worden aangepakt voor een uiteindelijk positief en duurzaam resultaat, met name voor het Afghaanse volk’’ voegt ze eraan toe.

Daarmee doelt ze op de noodzaak van alternatieve ontwikkelingssteun voor Afghaanse boeren om een opiumvrije toekomst voor het Afghaanse volk op te bouwen.

‘Vandaag hebben de mensen in Afghanistan dringend humanitaire hulp nodig om in basisbehoeften te voorzien, om de schok van het verloren inkomen op te vangen en levens te redden.’

Humanitaire gevolgen

Het rapport stelt namelijk vast dat de scherpe daling onmiddellijke humanitaire gevolgen heeft gehad voor veel arme plattelandsgezinnen die afhankelijk waren van inkomsten uit de opiumteelt.

De inkomsten van boeren uit de verkoop van opium zijn met meer dan 92% gedaald, van naar schatting 1,36 miljard dollar voor de oogst van 2022 tot 110 miljoen dollar in 2023.

‘Vandaag hebben de mensen in Afghanistan dringend humanitaire hulp nodig om in basisbehoeften te voorzien, om de schok van het verloren inkomen op te vangen en levens te redden’, aldus Waly. De komende maanden moet er volgens haar sterk geïnvesteerd worden om boeren kansen te bieden weg van opium.

Verder dan Afghanistan

Buiten de grenzen van Afghanistan kan minder heroïne leiden tot verminderde smokkel en gebruik, of het kan leiden tot het ontstaan van schadelijke alternatieven, zoals fentanyl en andere synthetische opioïden, waarschuwt UNODC.

Gegevens over inbeslagnames geven aan dat handelaren hun opiumvoorraden van vroegere recordoogsten verkopen om het tekort in 2023 te overleven. De heroïneproductie is wel duidelijk afgenomen, aldus het rapport.

De smokkel van andere drugs, vooral methamfetamine oftewel crystal meth, is wel in opmars in de regio.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2968   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift