Druppelirrigatie moet watertekorten in Pakistan terugdringen

Nieuws

Druppelirrigatie moet watertekorten in Pakistan terugdringen

Irfan Ahmed Chaudhury

09 augustus 2007

De Pakistaanse regering trekt meer dan 900 miljoen euro uit voor de introductie van een systeem van druppelirrigatie. Volgens sommige deskundigen kan daarmee tot 70 procent water bespaard worden in de landbouw. Pakistan kampt met grote watertekorten

Landbouw is in Pakistan nog steeds de grootste sector van de economie. Zesenzestig procent van de 162,5 miljoen Pakistanen leeft van landbouw.
Onder het gesubsidieerde druppelirrigatieprogramma zal het land geleidelijk overstappen op een zuiniger vorm van irrigatie. Bij druppelirrigatie worden water en meststoffen via speciale pijpen en in constante hoeveelheid direct naar de wortels van de plant geleid. Bevloeiing van het landoppervlak is de meeste gebruikelijke en oudste methode van irrigatie. Volgens Ehsan Qazi, landbouwwetenschapper in het district Lahore, kan druppelirrigatie zorgen voor een waterbesparing van 70 procent.
De nieuwe methode werd door wetenschappers van het Nuclear Institute for Agriculture and Biology (NIAB) uitgetest op katoenvelden in het district Faisalabad. “Het project was erg succesvol”, zegt Wajid Ishaq, student-wetenschapper aan het NIAB. De opbrengst nam volgens hem toen van 960 kilogram tot tussen 1.520 en 1.680 kilogram per 4.047 vierkante meter.
De federale regering was volgens Ishaq zo enthousiast over de resultaten, dat het NIAB gevraagd werd een projectvoorstel uit te werken voor toepassing van het systeem in vier provincies. Dat voorstel is inmiddels klaar en ingediend bij de Planningscommissie van Pakistan. Landbouwexperts zeggen dat druppelirrigatie bijzonder geschikt is voor landen als Pakistan, waar de opbrengst laag is en de verspilling van irrigatiewater hoog.
Sajjad Siddiqui, woordvoerder van de Irrigatie en Drainage Autoriteit in Punjab, zegt dat de overheid werkt aan een alomvattend plan om de irrigatie te verbeteren. Herstel van kanaalsystemen, verbetering en aanpassing van waterwegen en het overdragen van kanalen aan lokale boeren en druppelirrigatie maken allemaal onderdeel uit van dat plan, zegt hij.
Volgens de federale minister voor Voedsel en Landbouw, Sikander Bosan, heeft Pakistan Japan om hulp gevraagd bij het verdubbelen van de efficiëntie van het watergebruik via druppelirrigatie. Met steun van de Wereldbank en andere donoren is het Pakistan Poverty Alleviation Fund (PPAF) al begonnen met de subsidiëring van druppelirrigatiesystemen voor kleine boerengemeenschappen die last hebben van watertekorten.
In het dorp Khan Muhammad Rajar in het district Sanghar betaalde het PPAF 80 procent van de kosten voor de aanleg van een druppelirrigatiesysteem. Aan het project werd ook steun verleend door de Sindh Agricultural and Forestry Workers Coordinating Organisation (SAFWCO), een non-profitorganisatie die zich voornamelijk bezighoudt met sociaal werk.
Het dorp bracht de rest van het geld zelf in. Abbas Panhwar, een technicus die werkt voor de SAFWCO, zegt dat aan de lokale bevolking gevraagd is 20 procent van de kosten te betalen om verantwoordelijkheidsgevoel voor het project te kweken. Zonder inbreng van eigen geld zou het volgens hem moeilijk geweest zijn om de dorpsbewoners te mobiliseren en de beoogde resultaten te halen.
Abbas zegt dat de kosten van het systeem hoog zijn, zo’n 833 euro per 4.047 vierkante meter. De investering is zijn geld echter waard vanwege de hogere opbrengsten. “In de woestijngebieden van Sindh regent het soms maar eens per drie of vier jaar. Het water is vaak te snel op, maar met deze methode kunnen we genoeg water sparen om ook de periodes zonder regen te overleven.” De boeren in de regio verbouwen onder meer tomaten, aardappelen, druiven, maïs en citrusvruchten en gewassen die als veevoer dienen. 
Ondanks de successen van diverse druppelirrigatieprojecten, kunnen kleine niet-gouvernementele organisaties maar een beperkte bijdrage leveren, zegt Abbas. “We kunnen alleen een paar voorbeelden stellen. Het is aan de regering om deze technologie op grote schaal in het land te introduceren zodat iedereen ervan kan profiteren.”