Duitsland verbiedt omstreden glyfosaat

Nieuws

Deel van breder plan om teloorgang insecten tegen te gaan

Duitsland verbiedt omstreden glyfosaat

Duitsland verbiedt omstreden glyfosaat
Duitsland verbiedt omstreden glyfosaat

IPS

05 september 2019

Duitsland gaat het gebruik van het omstreden bestrijdingsmiddel glyfosaat helemaal verbieden tegen eind 2023. Amper twee jaar geleden verzette de Duitse regering zich nog tegen zo’n verbod op Europees niveau.

hpgruesen / Pixabay (CC0)

hpgruesen / Pixabay (CC0)

Glyfosaat, vooral bekend onder de marktnaam Roundup, is een van de meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddelen ter wereld. Maar het middel is erg omstreden. Het wordt onder meer in verband gebracht met de teloorgang van insectenpopulaties en daarmee ook belangrijke bestuivers zoals bijen.

In 2015 oordeelde het Internationale Instituut voor Kankeronderzoek (IARC) bovendien dat de stof 'waarschijnlijk kankerverwekkend' is voor mensen.

Totaalverbod

De Duitse minister van Leefmilieu Svenja Schulze (SPD) heeft aangekondigd dat ze het gebruik van glyfosaat wil uitfaseren om het middel tegen eind 2023 helemaal te verbieden.

Het verbod moet niet alleen gelden in de landbouw, maar ook voor consumenten en groendiensten. Schulze wijst er op dat insecten een belangrijke rol spelen in onze ecosystemen, maar dat ze zowel in hoeveelheid als diversiteit sterk afgenomen zijn in Duitsland in de voorbije decennia.

Interne verdeeldheid

De maatregel maakt deel uit van een breder plan van de Duitse regering om de teloorgang van insecten tegen te gaan. De Duitse regering wil meer milieuvriendelijke alternatieven ondersteunen en het aandeel van biologische landbouw verdubbelen van de huidige 9 naar 20 procent van het landbouwareaal.

Opvallend is dat Duitsland zich amper twee jaar geleden nog verzette tegen een Europees verbod op glyfosaat. De minister van Landbouw ging toen in tegen het standpunt van het ministerie van Leefmilieu, en de Duitse stem gaf de doorslag voor een verlenging van de Europese vergunning voor glyfosaat van vijf jaar.

Minister van Landbouw Julia Klöckner noemt bijen nu in een persbericht ook 'van systemisch belang' en schaart zich achter het gemeenschappelijk plan met het ministerie van Leefmilieu.

Klöckner geeft toe dat het plan een economische impact zal hebben voor de landbouwsector, maar benadrukt dat de overheid in financiële steun heeft voorzien.