Duizenden kinderen bestaan officieel niet

Nieuws

Duizenden kinderen bestaan officieel niet

Aly Ouattara

29 mei 2006

Registratie van pasgeboren kinderen verloopt chaotisch in regio's in Ivoorkust die onder controle van rebellen staan. In Ivoorkust is het onrustig sinds een mislukte coup en een militaire opstand in 2002.

Sinds de mislukte coup is de tweedeling in Ivoorkust versterkt: het islamitische noorden van het land staat onder controle van rebellen, het christelijke zuiden is in handen van regeringstroepen. Tussen noord en zuid is een bufferzone ingericht waar Franse troepen en VN-soldaten patrouilleren. Muitende militairen probeerden in 2002 de macht te grijpen, uit onvrede met de marginalisering van het noorden door zuiderlingen.

Hoewel overheidskantoren in het noorden van Ivoorkust sloten in september 2002, verstrekken de autoriteiten in sommige steden en dorpen die door de rebellen bezet zijn, nog steeds geboortecertificaten. Ook verstrekken ze uittreksels uit het bevolkingsregister aan leerlingen die aan meedoen aan examens in regio’s die onder controle van de regering staan.

Deze documenten worden echter niet altijd erkend door de autoriteiten in het zuiden. In sommige gevallen worden noorderlingen gedwongen om nieuwe geboortecertificaten aan te vragen in het zuiden.

Registratie van geboorten was ook voor de gebeurtenissen in 2002 al problematisch in Ivoorkust. Volgens Abou Coulibaly, parlementariër uit het kiesdistrict Korhogo in het noorden, komt dat deels doordat dorpsbewoners het nut niet zien van registratie.

Yéo Alama, een boer uit het dorp Fonnovogo, zegt echter dat de onverschilligheid van overheidsfunctionarissen, al voordat de vijandigheden tussen noord en zuid escaleerden, burgers ervan weerhoudt aangifte te doen of identiteitsdocumenten aan te vragen. “Je moet lang reizen, vervolgens word je van het kastje naar de muur gestuurd en kun je zonder documenten weer naar huis”, zegt hij. “In die tijd kun je bovendien niet werken.”

Nu de presidentsverkiezingen van oktober steeds dichterbij komen, staat de kwestie weer hoger op de agenda. Deze maand werd in verschillende regio’s een proef gehouden met het verstrekken van identiteitspapieren. Zo’n 3,5 miljoen Ivorianen zitten zonder papieren. Bijna twee miljoen van hen leeft in het noorden, volgens het Nationaal Instituut voor Statistiek.

Leden van de Jonge Patriotten, een groep die president Laurent Gbagbo steunt, verstoorden eerder deze maand een hoorzitting in Abidjan, waarin gesproken werd over de verstrekking van identiteitspapieren. Zij zijn bang dat de plannen ertoe leiden dat migranten op illegale wijze identiteitspapieren kunnen bemachtigen.

Ivoorkust is al lange tijd een favoriete bestemming onder migranten uit armere landen in de regio, zoals Burkina Faso en Mali. Deze migranten, die een groot deel van de bevolking van Ivoorkust uitmaken, doen vaak werk waar Ivorianen hun neus voor ophalen. Een economische recessie aan het einde van de vorige eeuw leidde echter tot meer intolerantie ten opzichte van migranten.(JS)