Duizenden vrouwen trekken morgen naar Washington

Morgen, een dag na de inauguratie van Donald Trump als 45e president van de Verenigde Staten, zullen duizenden vrouwen optrekken naar Washington in wat de grootste demonstratie voor vrouwengelijkheid in de geschiedenis moet worden. Ook in zestig andere landen doen vrouwen mee.
 

Het begon als een post op sociale media maar groeide snel uit tot een plan waar meer dan vierhonderd organisaties zich achter schaarden.

Ze zijn actief rond thema’s als gendergelijkheid, betaalbare gezondheidszorg of raciale gelijkheid en zien zich nu verenigd in wat de grootste demonstratie voor vrouwengelijkheid in de geschiedenis moet worden: de Vrouwenmars op Washington.

‘We willen kracht en solidariteit uitstralen en tonen hoe hard vrouwenrechten ertoe doen’, zegt Nisha Varia van de vrouwenwerking van Human Rights Watch (HRW).

Volgens het persbericht van HRW verwachten ze morgen 200.000 vrouwen in Washington DC en wereldwijd in totaal meer dan een miljoen demonstranten die zullen meestappen in ‘zustermarsen’.

Vrouwenrechten zijn mensenrechten

Door de aanwezigheid van veel verschillende organisaties lijkt de agenda uiteenlopend, maar de onderliggende boodschap voor alle participanten is dat vrouwenrechten mensenrechten zijn, zegt Margaret Huang van Amnesty International USA.

De agenda lijkt uiteenlopend, maar de onderliggende boodschap voor alle participanten is dat vrouwenrechten mensenrechten zijn.

‘Alle mensen verdienen dezelfde behandeling, met respect voor hun rechten, onafhankelijk van wie de macht heeft of wie er verkozen is.’

De organisatoren en de partners vinden het belangrijk dat de mars er niet een wordt anti-Trump. Ze willen enkel dat hun boodschap gehoord wordt dat ze zich zorgen maken over de huidige status van vrouwen en hun rechten.

‘Het gaat niet over de president of een of andere kandidaat, de redenen voor deze mars zijn veel groter’, zegt Kelly Baden van het Center for Reproductive Rights. ‘Het gaat over vrouwen, niet over Trump.’

Seksisme in de kleedkamer

De retoriek die Donald Trump gebruikte tijdens zijn campagne was nochtans reden tot bezorgdheid bij veel vrouwenorganisaties die morgen meestappen in de mars.

Volgens officiële gegevens over seksueel geweld in de VS worden een op vijf vrouwen en een op zestien mannen aangerand tijdens hun studies.


Zo zijn er de veelbesproken seksistische uitspraken van Trump die hij afdeed als ‘kleedkameropmerkingen’ maar ook diens keuze voor Betsy DeVos die in november werd voorgedragen als minister van Onderwijs in het kabinet van Trump.

Tijdens haar hoorzitting kon ze niet garanderen dat ze ‘Title IX’ zal behouden, de richtlijnen over hoe universiteiten moeten reageren op aanranding op hun campus.

Volgens officiële gegevens over seksueel geweld in de VS worden een op vijf vrouwen en een op zestien mannen aangerand tijdens hun studies.

‘Er is geen twijfel aan dat de inhuldiging van de nieuwe regering nieuwe uitdagingen op het vlak van de bescherming van vrouwen met zich zal meebrengen’, zegt Huang.

Moedersterfte hoog in VS

Ook andere verworven rechten zijn opnieuw onzeker geworden. Zo buigt het Congres zich over een terugtrekking van de Affordable Care Act (ACA  -informeel bekend als Obamacare), die gezondheidszorg garandeerde voor 20 miljoen Amerikanen door de laagste inkomens financieel te ondersteunen in de ziekteverzekering.

‘De VS is een van de weinige landen ter wereld waar het aantal vrouwen dat sterft door zwangerschap of tijdens de geboorte van hun kind nog toeneemt’


Als ACA wordt ingetrokken wil dat zeggen dat ook diensten die werken rond contraceptie en reproductieve geneeskunde beperkt worden in hun werking.

‘De VS is een van de weinige landen ter wereld waar het aantal vrouwen dat sterft door zwangerschap of tijdens de geboorte van hun kind nog toeneemt’, zegt Varia.

In Texas klom het aantal sterfgevallen per 100.000 levend geboren kinderen van 18,8 in 2010 naar 35,8 in 2014. De meerderheid van de slachtoffers waren Afro-Amerikaanse of Latino-vrouwen.

Volgens de Wereldbank zijn deze cijfers het hoogste voor de groep van ontwikkelde landen.

Zustermarsen in 60 landen

De organisatoren van de Vrouwenmars op Washington benadrukken het belang van diversiteit en inclusie. Ze willen hun stem wereldwijd laten horen, ‘niet enkel in de VS’, zegt Huang.

‘Vrouwen zijn bezorgd dat het verlies van een medestander in de Amerikaanse regering impact zal hebben op andere landen’

Daarom zullen morgen naast de Vrouwenmars op Washington zustermarsen georganiseerd worden in 60 andere landen van Argentinië tot Saudi-Arabië en Australië.

‘Vrouwen zijn bezorgd dat het verlies van een medestander in de Amerikaanse regering impact zal hebben op andere landen’, zegt Huang.

De mars geldt als symbool voor de solidariteit onder vrouwen, maar is tegelijk ook slechts de eerste stap.

‘We voelen ons deel van een grotere beweging’, zegt Baden. ‘Zaterdag komen we samen in solidariteit, daarna zullen nog lange dagen, maanden en jaren volgen van hard werken.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Wil je dat MO* dit soort verhalen blijft brengen?
Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift

Word proMO* of Doe een gift