Ebolavirus kan negen maanden overleven in genezen patiënt

Nieuws

Ebolavirus kan negen maanden overleven in genezen patiënt

Ebolavirus kan negen maanden overleven in genezen patiënt
Ebolavirus kan negen maanden overleven in genezen patiënt

IPS

16 oktober 2015

De Wereldgezondheidsorganisatie beschikt over een groeiend aantal bewijzen die aantonen dat het ebolavirus lang overleeft nadat mensen genezen worden verklaard. Overdracht is eerder zeldzaam maar gepaste voorzorgsmaatregelen dienen wel genomen te worden.

Verschillende klinische studies tonen aan dat het ebolavirus met name goed overleeft aan de binnenkant van het oog, in sperma, vruchtwater, de placenta, borstvoedingsmelk en het centraal zenuwstelsel.

De kans op infectie blijkt eerder laag.

Een van de studies op 93 mannelijke overlevenden van ebola in Sierra Leone toonde aan dat ze drie maanden nadat ze genezen werden verklaard, allemaal nog sporen van ebola in hun sperma hadden. Na vier tot zes maanden testte nog 65 procent positief, na zeven tot negen maanden was dat nog steeds een kwart.

Na elke positieve test werden de resultaten besproken met de mannen in kwestie, waarna ze ook advies en informatie kregen over hygiëne, hoe veilig te vrijen en het gebruik van condooms.

Hoewel de studie aantoont dat het ebolavirus veel langer kan overleven in het menselijke lichaam dan aanvankelijk werd aangenomen, blijkt de kans op infectie van een overlevende van ebola op een andere persoon eerder laag.

Seksuele overdracht

Seksuele overdracht van het virus door besmet sperma is mogelijk, maar zeldzaam. Zelfs in bepaalde regio’s in Sierra Leone waar sprake was van een zeer hoog aantal ebolabesmettingen, zijn al driehonderd dagen geen nieuwe gevallen gemeld.

Toch moeten de overlevenden van ebola het risico op overdracht zo laag mogelijk houden door de hygiëneraadgevingen op te volgen, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

De WHO adviseert dat mannen die ebola overleefden, maandelijks een staal sperma laten testen, tot op het moment dat alle sporen van ebola zijn verdwenen.

De studie zal uitgebreid worden om ook het overleven van het ebolavirus in andere lichaamsvochten, bij mannen en vrouwen, verder te onderzoeken.