Ecologische latrines succes in Cuba

Een op zes Cubaanse plattelandsbewoners heeft geen toegang tot sanitair maar een innovatief en milieuvriendelijk alternatief brengt nu soelaas: droge latrines.

  • Charles Pieters (CC BY-NC-ND 2.0) In het oosten van Cuba, het armste deel van het land, zijn 85 droge latrines geïnstalleerd. Charles Pieters (CC BY-NC-ND 2.0)

In het oosten van Cuba, het armste deel van het land,  zijn 85 van zulke droge latrines geïnstalleerd.

Ze werden er geïntroduceerd als onderdeel van permacultuur, een systeem dat dorpen en duurzame landbouw combineert en zichzelf net als een ecosysteem in stand houdt.

Een ander deel van de ecotoiletten kwam terecht in de provincies Sancti Spíritus, Camagüey, Matanzas, Cienfuegos en de buitenwijken van Havana.

Natuurlijke mest

De droge latrines hebben als bijkomend voordeel dat ze geen drinkwater besmetten.

Het systeem is zo ontworpen dat de urine van de ontlasting wordt gescheiden, wat de onaangename geur onmiddellijk vermindert. Op de ontlasting wordt door de gebruiker as, zaagsel of kalk gestrooid. Zo verspillen de droge toiletten geen water. Een deel van de ontlasting wordt nadien ook hergebruikt als natuurlijke meststof.

De droge latrines hebben als bijkomend voordeel dat ze geen drinkwater besmetten, zoals wel vaker het geval was met de oude beerputten op het platteland.

Aanvragen niet bij te houden

De kostprijs voor de bouw van een droge latrine is tachtig dollar.

In eerste instantie stonden veel mensen eerder sceptisch tegenover de komst van de latrines. Sinds onderzoek uitwees dat de waterkwaliteit verbeterde op de plaatsen waar de toiletten werden geïnstalleerd, zijn de aanvragen bij CCSC-Lavastida, de ngo die voor de bouw ervan instaat, niet bij te houden.

De organisatie geeft voorrang aan families die in de buurt van rivieren en waterbronnen leven in de meest afgelegen gebieden op het Cubaanse platteland.

De kostprijs voor de bouw van een droge latrine is tachtig dollar (zeventig euro), en hoger als de ruimte ook betegeld wordt om de hygiëne en het uitzicht te verbeteren.

Cuba telt 11,2 miljoen inwoners. Tweeëneenhalf miljoen mensen leven op het platteland. Daarvan heeft volgens de laatste gegevens van het Nationaal Waterinstituut 16,8 procent geen sanitaire voorzieningen.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.