“Ecotechnologie heeft groter potentieel dan genetische manipulatie”

Nieuws

“Ecotechnologie heeft groter potentieel dan genetische manipulatie”

Joren Gettemans

10 december 2008

“Ecotechnologie”, het verbeteren van de interactie tussen landbouw en natuur, heeft een groter potentieel voor de voedselvoorziening in de wereld dan genetisch gemanipuleerde gewassen (ggo’s), stellen wetenschappers in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

Ecotechnologie of “Ecological Engineering” (EE) is een opkomende wetenschapstak die menselijke activiteiten, waaronder landbouw, beter probeert af te stemmen op het ecosysteem. Dat levert zowel voor het milieu als voor de landbouw voordelen op. De auteurs geven het voorbeeld van een testveld met rijst van het Internationaal Instituut voor Rijstonderzoek in de Filipijnen. Daar heeft een betere integratie van de rijstteelt met het lokale ecosysteem en de stimulatie van de biodiversiteit ervoor gezorgd dat er zo goed als geen pesticiden meer gebruikt hoeven te worden.
De auteurs benadrukken dat EE bovendien een aantal grote voordelen heeft ten opzichte van gentechnologie. Die maakt de boeren in ontwikkelingslanden sterk afhankelijk van grote internationale bedrijven voor de aankoop van zaden en insecticiden. Ecotechnologie is niet afhankelijk van grote multinationals en brengt de onafhankelijkheid van de lokale boeren niet in het gedrang.
“Genetisch gewijzigde rijst inzetten om ongedierte te bestrijden negeert de mogelijkheden die de natuur zelf ons biedt”, stellen de auteurs. “Investeringen verschuiven van GGO-ontwikkeling naar ecotechnologie kan op langere termijn efficiënter en goedkoper blijken.”
Bij goed gedocumenteerde gewassen zoals rijst kan ecotechnologie bovendien zo goed als onmiddellijk geïmplementeerd worden, zeggen de onderzoekers. Ze pleiten voor meer onderzoek naar de ontwikkeling van duurzame beheermethoden voor andere gewassen.

Tags