Eerst bewijs voor verschuiving van volledige vegetatiegordel

In Alaska is de witte spar door de klimaatverandering in een gebied beginnen groeien waar voordien geen exemplaren van deze soort stonden. Wetenschappers zien daarin een eerste bewijs dat de voorspelde “bioomverschuiving” al begonnen is.

Iwona Erskine-Kellie (CC by.0)

 

De witte spar komt normaal voor in het binnenland van Alaska. Door stijgende zomertemperaturen groeit de boom er nu trager dan ooit tevoren. Maar in het westen van Alaska groeit de boom sneller dan ooit, stelden wetenschappers na tien jaar metingen vast.

Taiga

Dat is een opmerkelijke vaststelling, zeggen ze. Ze hebben nu voor het eerst bewijzen in handen dat een volledige vegetatiegordel (bioom) zich verplaatst: het boreaal woud, ook bekend als taiga, trekt weg van het lager gelegen binnenland naar het hoger gelegen westen van Alaska.

‘Over de beweging van een volledig bioom worden vaak hypotheses geformuleerd in klimaatmodellen die de toekomst voorspellen’, zegt Glenn Juday van de Universiteit van Alaska Fairbanks, een van de onderzoekers. ‘Maar het boreale woud in Alaska is vandaag al aan het verschuiven, en het proces is volop bezig.’

‘Het is voor het eerst in een groot bosgebied dat we over echte data beschikken dat de bioomverschuiving begonnen is. Dit is geen scenariomodel, dit is geen “zou” of “misschien”. Het boreale woud in het binnenland van Alaska is bijna aan het afsterven door de ongewoon warme temperaturen. Het gebied in het westen van Alaska waar het woud overgaat in toendra is nu het productieve hart van het boreale woud.’

Koude en vochtige naaldwouden

Met biomen of vegetatiegordels duidt men de fauna en flora aan die op een bepaalde plaats voorkomen door de klimaatomstandigheden op die plaats. Het Wereldnatuurfonds onderscheidt veertien biomen, onder meer woestijnen en droge struwelen, boreale wouden (taiga), en gematigde graslanden, savannes en struwelen.

Het boreaal woud is een bioom met uitgestrekte, koude en vochtige naaldwouden.
In het midden van de jaren zeventig gingen de temperaturen omhoog waardoor het in het binnenland van Alaska te warm werd voor de optimale groei van de witte spar. Ook in het westen van Alaska is het warmer, maar daar is nu blijkbaar de ideale temperatuur bereikt voor de boom.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.