Eetbare film beschermt fruit ook na oogst

Nieuws

Eetbare film beschermt fruit ook na oogst

05 juli 2013

Cubaanse onderzoekers hebben een eetbare film ontwikkeld die fruit ook na de oogst beschermt tegen ziektes en bederf.

De film wordt rond het fruit aangebracht en kan zonder problemen gegeten worden, zeggen de onderzoekers. Op die manier kunnen fruitsoorten als mango langer bewaard worden.

Het procedé werd ontwikkeld door het Instituut voor Tropische Fruitteelt in Cuba, dat fruittelers in het hele land technische en wetenschappelijke ondersteuning biedt. Het onderzoek begon een jaar geleden en wordt nu geperfectioneerd.

Het vlies is gemaakt op basis van chitosan, een polymeer dat uit chitine wordt gewonnen. De chitine haalt men uit de schaal van week- en schaaldieren. De schalen zijn normaal voor het afval bestemd maar worden nu schoongemaakt en verpulverd.

Natuurlijke beschermlaag

“Deze coating beschermt het fruit ook tegen ziekten na de oogst”, zegt landbouwingenieur Tania Mulkay, die gespecialiseerd is in onderzoek naar de bewaring van fruit en de ontwikkeling van het nieuwe procedé coördineert. “Omdat het om een natuurlijke beschermlaag gaat, zijn er geen nadelige gevolgen voor de menselijke gezondheid.”

“We begeven ons op een veeleisende markt van gezonde voedingsproducten en willen ook aansluiten bij de internationale tendens om ecologische producten meer mogelijkheden te geven”, zegt Mulkay.

De bewaring van fruitsoorten als mango, papaja, advocaat en guave levert de grootste problemen op. De verliezen kunnen oplopen tot meer dan 50 procent van de oogst.

Omdat chitosan biologisch afbreekbaar is, wordt het ook in de medische wereld toegepast, onder meer om wonden te laten helen na operaties.