Ethanol verliest terrein op benzine in Brazilië

Nieuws

Ethanol verliest terrein op benzine in Brazilië

03 juli 2012

In Brazilië rijden steeds minder Braziliaanse auto's op ethanol. De biobrandstof verliest terrein op goedkopere benzine. De ethanolindustrie trekt aan de alarmbel.

In 2009 reed 54 procent van de gewone auto’s op een mengsel van benzine en ethanol, dit jaar is dat amper nog 35 procent.
 
Brazilië was een pionier in de ethanolproductie. Die vindt zijn oorsprong in het Nationale Alcoholprogramma (Proalcohol), dat in 1975 werd opgestart om de Braziliaanse afhankelijkheid van olie te verkleinen, een gevolg van de oliecrisis van 1973. Sindsdien is de Braziliaanse suikerrietoogst zevenmaal groter geworden. Ethanol wordt net zoals suiker uit de sacharose in suikerriet gewonnen.

Maar benzine en diesel zijn nu goedkoper geworden. Volgens het Nationaal Petroleumagentschap zijn ze zelfs goedkoper dan ethanol.De laatste jaren kreeg de ethanolproductie ook een knauw door het slechte weer en de internationale economische crisis.

De ethanolproducenten vragen dat de regering van ethanol weer een speerpunt maakt in haar beleid, de komende tien jaar zwaar in de sector investeert en voldoende zekerheid biedt om investeerders aan te trekken.

De regering belooft maatregelen maar wijst er ook op dat de productiekosten voor ethanol hoog blijven. Daardoor staat het zwakker ten opzichte van benzine.