Europa klaagt Spanje aan voor uitdrogende natuurparel

Ooievaar in het Nationaal Natuurreservaat Doñana
Wim Hertog CC BY-NC-ND 2.0
De Europese Commissie daagt Spanje voor de rechter voor de teloorgang van het Unesco-Werelderfgoed Doñana. De Spaanse overheid doet te weinig om de uitdroging van het gebied aan te pakken.
Het Doñana-natuurgebied in het zuiden van Spanje is naast een belangrijke motor voor de regionale economie ook een trekpleister voor zes miljoen trekvogels en de thuis van bedreigde soorten als de Iberische lynx.
Maar na jaren van wanbeheer en een te hoog waterverbruik dreigt het helemaal uit te drogen. Schadelijke industriële activiteiten, intensieve landbouw en werken aan de rivier hebben ertoe geleid dat 80 procent minder water het gebied bereikt. Bovendien zijn er in de regio zo’n 1000 illegale waterputten en voor 3000 hectare illegale boerderijen.
Getreuzel
Het Wereldnatuurfonds (WWF) klaagt de verslechterende situatie al jaren aan en krijgt nu gehoor bij de Europese Commissie. Die daagt de Spaanse overheid voor het Europese Hof van Justitie voor mogelijke inbreuken op de Europese waterrichtlijn. Door de schade voor bedreigde diersoorten in de regio wordt mogelijk ook de Vogel- en habitatrichtlijn geschonden.
“Na jaren van treuzelen heeft de Europese Commissie eindelijk geluisterd naar onze oproepen om de Spaanse regering voor de rechter te dagen”
“Na jaren van treuzelen heeft de Europese Commissie eindelijk geluisterd naar onze oproepen om de Spaanse regering voor de rechter te dagen”, zegt Andreas Baumüller van het WWF. “Dat is goed nieuws, en het Europees Hof van Justitie moet nu snel actie ondernemen om de Europese wetgeving af te dwingen en de vernieling van dit waardevolle gebied te stoppen.”
Voor WWF gaat de zaak om meer dan alleen Doñana. “Net als veel andere bedreigde sites wordt Doñana beschermd door Europese wetten”, zegt Baumüller. “Zonder die wetgeving zouden de gebieden verder vernield worden, en de ongelooflijke rijkdom aan dier- en plantensoorten zou verdwijnen.”
Nu is die Europese wetgeving zelf bedreigd, zegt hij. De commissie wil immers de bestaande waterrichtlijn evalueren. “We dringen er bij burgers op aan om zich aan te sluiten bij al meer dan 220.000 mensen die een lans breken voor de wetgeving en zich hebben aangesloten bij onze campagne.”
Maak MO* mee mogelijk.
Word proMO* net als 2938 andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.
Meer verhalen
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Nieuws
-
Reportage
-
Nieuws