Europa tikt tien landen op de vingers voor luchtvervuiling

In tien Europese landen blijft de luchtvervuiling pieken boven de drempelwaarden. Het Europese Milieuagentschap tikt ook België en Nederland op de vingers.

Hannes De Geest (CC by-nc-nd.0)

Smog in Brussel

Elk Europees land moet sinds 2010 de vervuiling met zwaveldioxide, stikstofoxide, ammoniak en vluchtige organische componenten onder een bepaald plafond houden. Een nieuw rapport van het Europese Milieuagentschap EEA buist echter tien landen op minstens een van de stoffen.

Duitsland is het enige land dat op drie van de vier stoffen een onvoldoende scoort: het land blijft enkel voor zwaveldioxide onder de drempel. Oostenrijk, Denemarken en Ierland zijn gebuisd op twee van de vier stoffen.

Stikstof

België behoort tot de zes landen die in geen enkel jaar tussen 2010 en 2013 slaagden om hun vervuiling met stikstofoxide onder de wettelijke norm te houden. Vooral het wegtransport is verantwoordelijk voor die uitstoot, stelt het EEA vast. De uitstootreductie is kleiner dan verwacht in de voorbije twintig jaar, vooral door het groeiende verkeer, en met name door de toename van dieselvoertuigen.

Ammoniak vormt voor zes landen tijdens de vier onderzochte jaren een aanhoudend probleem, waaronder Nederland, Duitsland en Spanje. Ammoniak is vooral afkomstig van de landbouw, met name bemesting en de verwerking van dierlijke mest. De drempel zwaveldioxide werd door geen enkele lidstaat overschreden.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.