Europa wil af van giftige kleding

Nieuws

Europa wil af van giftige kleding

Europa wil af van giftige kleding
Europa wil af van giftige kleding

IPS

23 oktober 2015

De Europese Commissie heeft aangekondigd actie te willen ondernemen tegen driehonderd chemische stoffen in kleding. Het gaat om substanties waarvan geweten is dat ze kankerverwekkend of hormoonverstorend zijn.

Binnen Europa bestaan al strenge regels voor het gebruik van chemische stoffen tijdens de productie van kledij, maar via ingevoerde chemicaliën komen nog heel wat toxische stoffen op de markt. Daar moet iets aan veranderen, vindt de commissie. Ze lijst daarom 291 soorten ftalaten, vlamvertragers, kleurstoffen en andere chemicaliën op die verboden worden in consumentengoederen, te beginnen met textiel.

Langdurige blootstelling

Het verbod is nog niet definitief.

Het verbod zal gelden voor kledij, accessoires, zwemkledij en synthetisch materiaal in schoeisel, maar ook gordijnen, tapijten, beddengoed en handdoeken. De commissie begint met die producten omwille van de ‘hoge kans op langdurige of herhaalde blootstelling van consumenten tot de chemicaliën in die artikelen’.

Het verbod is nog niet definitief. De commissie start een publieke consultatieronde om na te gaan of en hoe het voorstel afdwingbaar is, wat de socio-economische impact is en of er alternatieven voor de stoffen voorhanden zijn.

Hormoonverstoorders

Link

Lees ook: Onze hormonen slaan op hol

Vorig jaar bleek uit een onderzoek dat zelfs in kinderkleding volop toxische stoffen terug te vinden zijn. Milieuorganisatie Greenpeace vond de stoffen in meer dan de helft van de kledingstukken van bekende merken als Disney, Burberry en Adidas. Van de 35 stukken die op ftalaten werden onderzocht, bleek 33 positief. Ftalaten kunnen de ontwikkeling van de voortplantingsorganen verstoren en worden in verband gebracht met onder meer astma en leerproblemen.

Begin deze maand nog waarschuwde ook de Internationale Federatie van Gynaecologen en Verloskundigen dat de blootstelling van de mens aan giftige chemicaliën dramatisch is toegenomen. Er is volgens de gynaecologen steeds meer bewijs voor de rampzalige gevolgen daarvan voor de gezondheid, en met name voor de voortplanting. Geschat wordt dat de blootstelling aan hormoonverstoorders in Europa alleen al oploopt tot minimum 157 miljard euro per jaar aan medische kosten.