Europese steun aan Oekraïne faalt

De Europese miljardensteun aan Oekraïne heeft weinig veranderd in het land, ondanks de roep om hervormingen. Dat blijkt uit een rapport van de Europese Rekenkamer.

  • Europese Commissie DG ECHO CC BY-NC-ND 2.0 Europese Commissie DG ECHO CC BY-NC-ND 2.0
  • Europese Commissie DG ECHO CC BY-NC-ND 2.0 Europese Commissie DG ECHO CC BY-NC-ND 2.0

De instabiele situatie in Oekraïne heeft een negatieve invloed gehad op de effectiviteit van de Europese steun, concludeert de Rekenkamer in een vandaag verschenen rapport.

Daarin worden de publieke financiën, de strijd tegen corruptie en de gassector doorgelicht over een periode van 2007 tot 2015.

In 2014, na de Maidan-revolutie, kende Europa 11,2 miljard euro toe over een periode van zeven jaar. Dat geld werd volgens de Europese controleurs vanwege de ontstane crisis snel toegezegd, ‘zonder voorfgaand een overeenstemming te bereiken over een strategie.’

Werk in uitvoering

Tussen 2007 en 2015 bestond de Europese steun voor 1,6 miljard euro uit giften. Er werd voor 3,4 miljard euro aan leningen verstrekt. De politiek instabiele situatie heeft nog steeds sterke impact op het hervormingsproces.

‘Veranderingen in het beleid hinderden de hervormingen en lage salarissen werkten corruptie in de hand.’

‘De Europese steun aan Oekraïne is een werk in uitvoering, ondanks goede inspanningen door de Commissie’, zegt Szabolcs Fazakas, lid van de Europese Rekenkamer en verantwoordelijk voor het rapport.

‘Tijdens ons onderzoek was er sterke politieke wil om het openbaar bestuur te hervormen. Maar veranderingen in het beleid hinderden de hervormingen en lage salarissen werkten corruptie in de hand.’

Sinds 2014 is wel enige vooruitgang geboekt op het gebied van overheidsfinanciën. Ook werd een ‘verbeterd corruptiebestrijdingskader’ aangetroffen.

‘Ondanks de nieuwe impuls die de hervormingen sinds 2014 hebben gekregen, blijven de tot dusver behaalde resultaten zeer kwetsbaar.’

Zonder jouw steun bestaat MO* niet.

Steun ons en word proMO* voor maar €4/maand of doe een vrije gift. 3190   proMO*’s steunen ons vandaag al. 

Word proMO* of Doe een gift