Ex-gevangenen vertellen over Noord-Koreaanse gevangenis

Nieuws

Ex-gevangenen vertellen over Noord-Koreaanse gevangenis

Ahn Mi Young

18 februari 2010

Kim Tae-Jin herinnert zich nog goed dat hij beefde van angst toen hij aankwam in Yoduk, een beruchte gevangenis in Noord-Korea. "Ik vroeg me af of ik daar lang zou overleven", vertelt hij

Die angst sloeg al snel om in wanhoop toen hij gevangenen zag die er al jaren zaten. “Ze zagen eruit als wandelende skeletten”, vertelt hij. Hij werd zelf ook al na enkele weken zo’n wandelend skelet, door het rantsoen van 200 gram maïssoep per dag en lange en harde werkdagen. Ook tijdens harde winters moesten de gevangenen bomen omhakken en verslepen. “Ik voelde me zwak”, zegt hij. “De honger was extreem en ontnam ons van elke waardigheid. We aten alles dat kroop of vloog. We aten elk grassprietje dat we konden vinden.”
Kim, die inmiddels gevlucht is uit Noord-Korea, heeft tot vandaag geen idee waarom de geheime politie hem oppakte en naar Yoduk bracht.
Onder de gevangenen zijn ook kinderen, die vaak samen met hun ouders werden opgepakt. “Ik werd samen met mijn man en twee zonen gearresteerd”, vertelt de 73-jarige Kim Young-Soon, die van 1970 tot 1979 in Yoduk vastzat. Haar beide zonen kwamen om toen ze uit de gevangenis probeerden te vluchten. Van haar man, die naar een andere gevangenis gestuurd werd, hoorde ze nooit meer iets.

Willekeurige arrestaties

Volgens Kim is er niet veel nodig om opgepakt te worden in Noord-Korea. “Als je zegt dat Kim Jong-Il een bochel heeft, als je naar Zuid-Koreaanse soaps kijkt of als je het borstbeeld van Kim Il-Sung beschadigt, kun je samen met je familie zonder verdere uitleg of proces in de goelag belanden,” zegt ze.
Volgens de Zuid-Koreaanse Mensenrechtencommissie worden ongeveer tweehonderdduizend politieke gevangenen vastgehouden in Noord-Korea. Democracy Network Against the North Korean Gulag, een organisatie in Zuid-Korea die ex-gevangenen vertegenwoordigt, heeft bij het Internationaal Strafhof in Den Haag een zaak aangespannen tegen Kim Jong-Il wegens mensenrechtenschendingen.
In Zuid-Korea leven ongeveer zestienduizend gevluchte Noord-Koreanen. De meeste hebben het land bereikt na maanden van omzwervingen door Vietnam, Cambodja, Laos of Thaïland.