Wetenschappers ontdekken dat aanplanten van niet-inheemse boomsoorten de biodiversiteit beïnvloedt

Exotische boomplantages kunnen lokale fauna en flora verstoren

Vijaya narasimha / Pixabay

Boomplantprojecten waarbij niet-inheemse boomsoorten worden gebruikt, kunnen gevolgen hebben voor insecten  en hele ecosystemen – in nabijgelegen bossen. Dit concluderen wetenschappers van de Universiteit van Bristol en de Federale Universiteit van West-Pará in Brazilië.

De onderzoekers ontdekten dat de effecten van eucalyptusplantages tot 800 meter landinwaarts kunnen doorwerken, het nabijgelegen Amazonewoud in. Ze analyseerden hiervoor duizenden ecologisch belangrijke mestkevers.

Grootschalige programma’s voor het planten van exotische bomen komen veel voor in de tropen, waaronder in het Braziliaanse Amazonegebied. Aanvankelijk vooral om te voldoen aan de wereldwijde vraag naar hout, maar inmiddels is het steeds vaker een manier om de klimaatverandering tegen te gaan en wereldwijd herstel van ecosystemen te bevorderen.

Maar welke gevolgen deze aangeplante bossen hebben voor de lokale flora en fauna was tot nu toe nauwelijks onderzocht. Deze studie, die is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Forest Ecology and Management, laat zien dat de weliswaar goedbedoelde, exotische boomplantages een grote invloed kunnen hebben op de inheemse biodiversiteit van hyperdiverse tropische bossen.

Randeffect

Het team van wetenschappers verzamelde hiervoor in het Amazonewoud meer dan 3.700 mestkevers van 49 verschillende soorten om te analyseren hoe aangelegde eucalyptusplantages de insectenbiodiversiteit in de nabijgelegen Amazonebossen beïnvloeden. In de ecologie wordt dit ook wel “randeffectonderzoek” genoemd: het analyseert de veranderingen in populatiestructuren op de grens van twee of meer habitats.

De nieuwe inzichten over hoe exotische boomplantages de biodiversiteit van tropische bossen kunnen beïnvloeden, zijn belangrijk voor besluitvorming rondom bosaanplant.

De bevindingen laten zien dat de gevolgen van aangelegde bossen ver doorwerken. Uit het onderzoek bleek dat de effecten varieerden tussen verschillende soorten mestkevers. Sommige soorten trokken verder weg van de exotische bomen, terwijl anderen leken te gedijen in de nieuwe omgeving. Als dit voor meer insecten geldt, kan het grote gevolgen hebben voor de gehele ecosystemen nabij dit soort plantages.

De nieuwe inzichten over hoe exotische boomplantages de biodiversiteit van tropische bossen kunnen beïnvloeden, zijn belangrijk voor besluitvorming rondom bosaanplant, zeggen de auteurs.

‘Beter begrip van de reacties van verschillende soorten op antropogene verstoringen is cruciaal om de huidige biodiversiteitscrisis aan te pakken. Onze bevindingen zijn dan ook belangrijk voor bosbeheerders en natuurbeschermingsorganisatie die streven naar het behoud van biodiversiteit in inheemse ecosystemen in de tropen’, zegt professor Rodrigo Fadini van de federale Universiteit van West Pará. 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.