Nieuwe cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie

Extreem weer kostte sinds 1970 al aan twee miljoen mensen het leven

European Union 2019 / Christian Jepsen (CC BY-NC-ND 2.0)

Uit de cijfers blijkt een extreem ongelijke verdeling van de dodentol: ontwikkelingslanden tellen meer dan 90 procent van de sterfgevallen.

Bijna 12.000 rampen, 2 miljoen doden en een economische kost van 4300 miljard dollar: dat is de tol van extreem weer sinds 1970. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de Wereld Meteorologische Organisatie.

De economische schade door extreme weersomstandigheden en klimaatgerelateerde rampen blijft stijgen. De economische verliezen zijn nu gemiddeld acht keer  groter dan in de jaren 1970, rekening houdend met inflatie. De menselijke tol is wel afgenomen, dankzij verbeteringen in de infrastructuur en digitale waarschuwingssystemen.

Dat laat de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) weten in een update van een database van sterfte en economische verliezen door weer, klimaat en water. Het gegevensbestand beslaat nu de periode van 1970 tot en met 2021.

Arme landen veel harder getroffen

Uit de cijfers blijkt een extreem ongelijke verdeling van de dodentol: ontwikkelingslanden tellen meer dan 90 procent van de sterfgevallen. In Afrika, met 733.585 het ergst getroffen werelddeel, waren bijna alle overlijdens door extreem weer te wijten aan droogte.

Ontwikkelingslanden tellen meer dan 90 procent van de sterfgevallen.

‘De meest kwetsbare gemeenschappen zijn helaas de dupe van weer-, klimaat- en watergerelateerde gevaren’, zegt WMO-secretaris-generaal Petteri Taalas.

Volgens Taalas was de recente cycloon Mocha daar opnieuw een voorbeeld van. De uitzonderlijk sterke tropische storm liet vorige week een spoor van vernieling na in Myanmar en Bangladesh, twee van de armste landen ter wereld.

Na Afrika vielen de meeste doden door weersomstandigheden en klimaatrampen in Europa, waar 166.492 overlijdens geregistreerd werden. Het Europese continent noteerde ook meer dan 500 miljard dollar aan economische schade. Wereldwijd waren extreme temperaturen de belangrijkste oorzaak van de geregistreerde sterfgevallen, overstromingen waren de belangrijkste bron van economische verliezen.

Vroegtijdige waarschuwingssystemen

De WMO wijst erop dat vroege waarschuwingssystemen de laatste jaren aanzienlijk hebben meegeholpen om de aantallen doden bij natuur- en klimaatrampen te verminderen. In de jaren 1970 werden jaarlijks gemiddeld vijftigduizend dergelijke sterfgevallen geteld, tegen de jaren 2010 was het dodental door rampen gedaald tot minder dan twintigduizend per jaar.

‘In het verleden hebben zowel in Myanmar als Bangladesh tienduizenden en zelfs honderdduizenden mensen het leven gelaten bij sterke tropische stormen. Dankzij vroegtijdige waarschuwingen en rampenbeheer zijn deze catastrofale sterftecijfers nu gelukkig verleden tijd. Vroegtijdige waarschuwingen redden levens’, zegt hij.

De officiële dodentol van cycloon Mocha bedraagt 145 doden in Myanmar, volgens cijfers van de militaire junta. Het werkelijke dodental ligt wellicht een pak hoger.

De WMO wil ervoor zorgen dat vroegtijdige waarschuwingssystemen tegen 2027 iedereen op aarde bereiken. Het VN-agentschap gaf de cijfers daarom op maandag vrij, net voor de start van het Wereld Meteorologisch Congres.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.