Fallujah raakt niet uit het slop

Nieuws

Fallujah raakt niet uit het slop

Dahr Jamail

04 januari 2012

Zeven jaar na twee Amerikaanse campagnes tegen Fallujah in Irak vinden de inwoners nog steeds lichamen onder het puin. Er zijn tekenen van heropbouw, maar een tekort aan elektriciteit en stromend water blijven een groot probleem. Er heerst woede, wanhoop en instabliteit.

Na aanhoudende opstanden in april en november 2004 lanceerde het Amerikaanse leger twee grote campagnes in Fallujah, zo’n 60 kilometer ten westen van Bagdad. Daarbij vielen volgens Iraakse artsen honderden doden, onder wie veel vrouwen en kinderen. Een groot deel van de inwoners sloeg op de vlucht. Velen onder hen zijn nu teruggekeerd, maar duizenden blijven dakloos of zitten zonder werk. Naar schatting 70 procent van de gebouwen is beschadigd of vernield.

Angst

“We vrezen voor wat er komt”, zegt Yassir Faisal, een inwoner van de stad die jarenlang als cameraman voor Reuters werkte. Volgens Faisal is het verzet in Fallujah “goed voorbereid op wat er komt” na de Amerikaanse terugtrekking. Steeds meer soennieten verlaten de gemengde wijken van Bagdad en trekken naar plaatsen als Fallujah.

“We verliezen twee tot drie agenten per dag”, zegt een politieagent die anoniem wil blijven. “Wat is er goed aan deze situatie? Elke dag zijn er moorden en bomaanslagen”.

Bakker Ayad Hadi is het ermee eens. “Alles is hier slecht”, zegt hij. “Er is geen water, geen elektriciteit, geen goede gezondheidszorg. De werkloosheid is tussen 75 en 80 procent. Weduwen krijgen geen rechten of compensatie.” Volgens Hadi is de sfeer in de stad er een van depressie en wanhoop. “We hadden vroeger een arme klasse, een middenklasse en een rijke klasse. Nu zijn er enkel nog armen en rijken. Daarom heb ik geen hoop voor dit land of voor de toekomst.”

Instabiliteit

Tijdens het beleg in 2004 vochten sjiitische milities van het Iraakse leger mee met de Amerikaanse soldaten. Daardoor zijn de etnische breuklijnen in de voornamelijk soennitische stad versterkt.

De aanwezigheid van gewapende groepen in en rond de stad komt de stabiliteit niet ten goede. Een van de strijders, die Ahmed genoemd wil worden, zegt dat het verzet groeit in Fallujah en dat de aanvallen niet zullen stoppen. Hij vocht tegen de Amerikanen in 2004, maar zegt dat het verzet aanhoudt “omdat wat de Amerikanen achtergelaten hebben, een Iraanse bezetting is.”

“We hebben geleerd om de woorden en beloften van de Amerikanen niet te vertrouwen”, zegt hij. “Ze zeggen dat ze vertrokken zijn, maar ze hebben nog tienduizend troepen in de hun ambassade.”

Heropbouw

Fallujah kreeg in 2008 een groter, moderner ziekenhuis, maar dat lijkt de uitzondering op de regel. De beloftes om scholen, huizen, moskeeën en regeringsgebouwen opnieuw te bouwen, bleven ijdel. Een zuiveringsinstallatie is het zoveelste symbool van loze beloftes voor de stad. In 2004 werd die beloofd, samen met renovatiewerken aan het rioleringstelsel. Maar zoveel jaar later blijft de toekomst van het project onzeker.

Hoewel Bagdad 100 miljoen dollar heeft begroot voor de heropbouw van de stad en nog eens 180 miljoen dollar voor huisvesting, blijft daar erg weinig van te merken in de straten van Fallujah.

Barakat Yassin, een dagloner, zag zijn huis vernield worden tijdens het tweede beleg. “We hebben geen hulp gekregen”, zegt hij. “De Amerikanen schopten ons uit ons huis en maakten er een hoofdkwartier van. Vervolgens vernielden ze het toen ze vertrokken. We leven nu in een huurwoning.”

“In deze stad hebben we maar twee uur elektriciteit per dag, drie als we geluk hebben”, zegt hij. “Ons water is vuil, we drinken meestal flessenwater. We hopen dat het beter wordt, maar de zaken gaan er elk jaar weer op achteruit.”