Ondervoeding blijft hardnekkig probleem in Midden-Amerika

Het aantal ondervoede mensen in Midden-Amerika is de laatste jaren fors gedaald. Maar als de regio op korte termijn de honger wil uitbannen, dan zal ze haar inspanningen moeten verdubbelen, waarschuwt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN.

  • © Floris Van Cauwelaert © Floris Van Cauwelaert

In Midden-Amerika, de regio met Mexico, Centraal-Amerika, Cuba en de Dominicaanse Republiek, waren er vorig jaar 3 miljoen ondervoede mensen minder dan in 1990. Maar er blijven er nog altijd 12,7 miljoen over, stelt de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de VN in een nieuw rapport.

De regio boekt een mooie vooruitgang. Maar als Midden-Amerika tegen 2030 de honger helemaal wil uitbannen, het tweede Duurzame Ontwikkelingsdoel, dan zal het uit een ander vaatje moeten tappen, zegt de FAO.

Centraal-Amerikaanse Droge Corridor

Costa Rica, Cuba en Mexico doen het goed. Die zijn erin geslaagd het aantal ondervoede mensen onder de 5 procent van de totale bevolking te krijgen. Nicaragua, Panama en de Democratische Republiek hebben het aantal mensen met honger fors teruggedrongen.

Maar de rest van Midden-Amerika scoort slecht voor ondervoeding en honger, slechter zelfs dan de gemiddelden voor Latijns-Amerika en de Caraïben.

De FAO is vooral bezorgd over de zogeheten Centraal-Amerikaanse Droge Corridor, die door Nicaragua, Honduras, El Salvador y Guatemala loopt. Daar wonen ruim 10 miljoen mensen, waarvan 60 procent in armoede. In die zone leven 3,5 miljoen in voedselonzekerheid en hebben 2,8 miljoen mensen voedselhulp nodig.

Betere coördinatie

‘De oplossing voor het probleem van de honger in Midden-Amerika is van de strijd tegen de honger de hoogste politieke prioriteit te maken’, zegt Tito Díaz, FAO-coördinator voor Midden-Amerika.

Om de doelstelling van 2030 te halen doet de FAO de Midden-Amerikaanse landen drie suggesties. Ze moeten de coördinatie tussen de verschillende bestuursniveaus en alle betrokken actoren verbeteren, de informatie- en monitoringsystemen versterken, en in een duurzame financiering voorzien voor deze acties.

Guatemala, Honduras, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek hebben ondertussen wetten voor voedselzekerheid. In Costa Rica is een wetsvoorstel voor meer voedselzekerheid ingediend.

Overgewicht

In Guatemala, Honduras en Nicaragua blijft het aantal ondervoede kinderen hoog. De chronische ondervoeding komt er dubbel zo vaak voor als in de rest van Latijns-Amerika.

Ook het probleem van overgewicht wordt groter. In El Salvador, Guatemala en Honduras is het aantal kinderen jonger dan vijf jaar fors toegenomen, soms zelfs verdubbeld sinds 1990.

In alle Midden-Amerikaanse landen kampt minstens 40 procent van de mannen en 50 procent van de vrouwen met overgewicht. In Guatemala, Mexico, Nicaragua en de Dominicaanse Republiek schommelt het aandeel van vrouw met obesitas rond de 40 procent.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2798   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2798  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.