Filipijnen op rand van humanitaire crisis

Nieuws

Filipijnen op rand van humanitaire crisis

Ben Frijters

16 maart 2009

De Organisatie van de Islamitische Conferentie (OIC) heeft de Filipijnse regering en de islamitische separatistenbeweging MILF aangespoord om de vredesgesprekken terug op de rails te zetten.

Het Moro Islamic Liberation Front (MILF) veroorzaakt nog steeds chaos op het zuidelijke eiland Mindanao door ontvoeringen en plunderingen waardoor intussen ongeveer 10.000 Filipijners op de vlucht zijn.
Volgens het Filipijnse leger voeren 3 van de 19 officieren die aan het MILF gelinkt worden, strijd met de regeringstroepen. De separatisten vechten voor zelfbestuur van de moslimminderheden en hebben momenteel volgens schattingen van het leger in totaal zo’n 2.000 actieve strijdkrachten.

Onderhandelingen lopen stroef

In het kleine dorpje Dado werden vandaag drie mensen ontvoerd en 15 koeien gestolen. Enkele dagen daarvoor werden drie Filipijnse leerkrachten gekidnapt. De separatisten verzetten zich tegen katholieke landeigenaars die volgens hen van de minderheden ontnomen is en omgebouwd tot grote boerderijen en rijstvelden. 
Bovendien voelen vele MILF-militanten zich nog steeds verraden omwille van het vredesakkoord dat vorig jaar afsprong.
Hoewel beide partijen zich recentelijk bereid verklaarden om te onderhandelen over een nieuw akkoord, lijkt een oplossing veraf. Mohagher Iqbal, die vorig jaar namens MILF onderhandelde over een staak-het-vuren, klinkt pessimistisch : ‘Ik zie geen enkele hoop om een vredesakkoord de sluiten onder de regering-Arroyo.

Vorig vredesakkoord opgeblazen

Half 2008 leek het land nochtans goed op weg om een staakt-het-vuren te sluiten met de rebellen op Mindanao. Na 8 jaar onderhandelen tussen de regering en de separatisten werd de ondertekening van het vredesakkoord verwacht in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur.
Het voorstel was slechts een tijdelijke oplossing, maar voorzag wel in een autonome, uitgebreide moslimregio met een aanzienlijke vorm aan zelfbestuur.
Maar het document stuitte op hevig verzet van de leiders van de christelijke kerk die kloegen over een gebrek aan betrokkenheid in de onderhandelingen. Uiteindelijk werd het verdrag door het Filipijnse Hooggerechtshof ongrondwettelijk verklaard. 
Hoewel er ook internationale inspanningen zijn geweest om het vredesproces te stimuleren, lijkt het onwaarschijnlijk dat de MILF-leiding hun militairen zal kunnen overtuigen om de wapens neer te leggen.