Filipijnse overheid introduceert rijstpas voor armsten

Nieuws

Filipijnse overheid introduceert rijstpas voor armsten

Diana Grasso

28 april 2008

Vanaf dinsdag gaat de Filippijnse overheid ‘rijstpassen’ uitdelen aan 300.000 arme gezinnen waarmee ze gesubsidieerde rijst kunnen kopen. De voorbije vier maand verdubbelde de rijstprijs.

Minder rijst van mindere kwaliteit

De toenemende rijstprijzen treft vooral de meest arme bevolking. Om rond te komen moeten ze minder rijst van een mindere kwaliteit eten.

Maximum drie kinderen per gezin

Elke familie met een maandinkomen lager dan 77 euro zal hiermee gesubsidieerde rijst kunnen kopen. Per kind ontvangen Filippijnen binnen deze categorie een supplement van 4,6 euro. Maximum drie kinderen zijn toegestaan. Een traditioneel Filippijns gezin bestaat uit meer dan drie kinderen. Het plan gaat de overheid 77 miljoen euro kosten.

De rijstpasjes hebben wel een keerzijde. Ze worden enkel uitgedeeld als al de gesubsidieerde rijst, die je gewoon in het warenhuis kan kopen, verwijderd zijn uit de winkerekken van private supermarkten. Het gesubsidieerde product kost 27 eurocent per kilogram, dit is de helft van niet-gesubsidieerde rijst. Deze aankondiging lokte protest uit bij de bevolking.

Frauderen met gesubsidieerde rijst

‘De pasjes beschikken over een barcode. In het verleden kochten sommigen de gesubsidieerde rijst aan en verkochten het tegen hogere prijzen. De code zal zulke fraudepraktijken registreren’, meldde het Voedselagentschap.

Een gedekte tafel voor iedere Filippijn

Een andere maatregel om de hoge rijstprijs die voedseltekorten veroorzaken op te vangen, is een subsidie tot 21,5 euro. Deze wordt door de Land Bank, een staatsbank, overgemaakt. De Filippijnse president Gloria Macapagal Arroyo wil met deze maatregelen ‘voedsel op het bord van iedere Filippijn’ garanderen.

Volgens de nieuwswebsite GMAnews stegen de Filippijnse voedselprijzen het voorbije jaar met 6,4 procent terwijl de maximumstijging op 5 procent was vastgelegd.

De Filippijnen zijn volgens het Internationaal Onderzoeksinstituut voor Rijst het negende grootste rijstproducerende land ter wereld.