Financiële geheimen welkom in België

Nieuws

Financiële geheimen welkom in België

Financiële geheimen welkom in België
Financiële geheimen welkom in België

18 november 2009

België staat op de negende plaats in een rangschikking van 60 landen die financiële gegevens geheim houden wat belastingontduiking in de hand werkt. De Verenigde Staten, Luxemburg en Zwitserland voeren de lijst aan. De belastingontduiking die daardoor mogelijk wordt, kost miljarden aan ontwikkelingslanden.

Met de rangschikking wil het Tax Justice Network nagaan hoe landen financiële geheimhouding bieden en geld aantrekken uit andere landen. ‘Voor die landen is de geheimhouding het belangrijkste middel om vers kapitaal aan te trekken’, zegt John Christensen, directeur van Tax Justice Network (TJN). Berber Verpoest en Mathias Bienstman gingen Christensen in Londen interviewen in het kader van een MO*onderzoek naar transparantie in de financiële sector.
België blijkt erg zwak te scoren op de openbaarheid rond ondernemingen: het is erg makkelijk om je identiteit te verbergen achter een Belgische onderneming. ‘België moet gegevens rond eigenaars en boekhoudkundige gegevens publiek maken. Het zou een verplichting moeten zijn. Dat zal België transparanter maken’, zegt Christensen.

Paradijs

De politieke wil om belastingparadijzen aan te pakken, blijft ondermaats, ondanks de beloften van de G20 tijdens de top in april. ‘Wat ze doen, blijft oppervlakkig’, zegt Christensen.
‘Nochtans zijn de belastingparadijzen een absolute ramp voor ontwikkelingslanden. De ontwikkelingslanden zijn de echte slachtoffers van die belastingparadijzen. Het is hun kapitaal dat van Zuid naar Noord gaat via die paradijzen. Ze verliezen niet enkel hun kapitaal, maar ook belastingsinkomsten en hun mogelijkheid om zich te ontwikkelen. Dat is een fundamenteel probleem dat onbeantwoord bleef door de G20.’
Volgens schattingen verliezen de ontwikkelingslanden 350 tot 500 miljard dollar per jaar doordat bedrijven en rijke inwoners geld waarop ze belastingen zouden moeten betalen, snel naar het buitenland verschepen.
Een aanzienlijk deel van die bedragen komt terecht in belastingparadijzen in de EU of in gebieden waarover Europese landen zeggenschap hebben: Luxemburg, Cyprus, de City in Londen of de Kaaimaneilanden, om er maar enkele te noemen.
Lees ook: Aanpak belastingparadijzen kan miljarden vrijmaken voor ontwikkeling