Frisse lucht voor de Olympische Spelen in Rio

Nieuws

Frisse lucht voor de Olympische Spelen in Rio

Frisse lucht voor de Olympische Spelen in Rio
Frisse lucht voor de Olympische Spelen in Rio

Fabiana Frayssinet

26 december 2012

Rio de Janeiro plaatst extra luchtcontrolesystemen op plaatsen waar tijdens de Olympische Spelen van 2016 wedstrijden worden gehouden. Hiermee willen de autoriteiten voorkomen dat de luchtvervuiling invloed heeft op de prestaties van de sporters.

De zestien nieuwe meetstations kosten ruim 10,5 miljoen euro. Ze controleren continu de luchtkwaliteit en de uitstoot van stoffen zoals koolmonoxide. Elke minuut gaat er informatie naar het Staatsmilieuinstituut INEA.

Momenteel heeft de stad al vijf meetstations. Over de extra systemen zijn afspraken gemaakt met het Braziliaanse Olympische Comité, zegt Carlos Minc, minister van Milieu voor de staat Rio de Janeiro. “Sommige stoffen beïnvloeden de prestaties van sporters”, zegt hij. “Ozon is er daar één van.” Volgens Minc kan een zeer kleine toename van de concentratie ozon voldoende zijn om een atleet af te houden van een nieuw record bij bijvoorbeeld een marathon of zwemwedstrijd.

Omleidingen

Als het INEA luchtvervuiling detecteert, kunnen de autoriteiten besluiten busroutes te veranderen, tankstations tijdelijk te sluiten, of de uren dat een fabriek in bedrijf is te veranderen, zegt Minc. Rio de Janeiro is ook bezig onverharde wegen te verharden, daar waar ze sterk bijdragen aan de luchtvervuiling.

Carlos Fonteles, hoofd Milieuinformatie van de staat Rio de Janeiro, noemt de installatie van de extra meetstations een grote stap voorwaarts. “Vroeger hadden we maar vijf stations. Die leverden maar beperkt informatie over de gebieden in de stad met het meeste verkeer. Nu kunnen wie niet alleen die gebieden goed controleren, maar ook andere plaatsen.”