Geen derde ambtstermijn voor Cristina Fernández

Nieuws

Geen derde ambtstermijn voor Cristina Fernández

David Verhelst

07 maart 2011

Ook aan president Cristina Fernández de Kirchner zal het Argentijnse parlement geen derde ambtstermijn toestaan. Haar partijgenoot Agustin Rossi, fractieleider van de Frente para la Victoria (FPV),  bevestigde deze week dat niemand in de regering de grondwet daarvoor wil aanpassen.

Cristina Fernández de Kirchner volgde in 2007 haar man Nestor Kirchner op als president van Argentinië. Ze haalde meer dan 45 procent van de stemmen, waardoor geen tweede ronde nodig was. In oktober 2011 zijn er nieuwe presidentsverkiezingen. Als ze die zou winnen, zou dat haar derde ambtstermijn zijn. Het parlement en de regering plannen echter geen herziening van de grondwet die een derde ambtstermijn zou toestaan, hoewel partijgenote Diana Conti dat wel insinueerde.

Omdat ze in de eerste plaats het beleid van haar man voortzette, lag ze al van in het begin onder vuur. De media en de oppositie zagen haar als een marionet. Bij haar verkiezing was ze vooral populair bij de arbeiders en de armere boeren. Maar in 2008 zette de geplande taksen op de export van granen en soja kwaad bloed bij de boeren. Die maatregel raakte niet door het parlement en kostte het Frente para la Victoria heel wat zetels bij de tussentijdse verkiezingen. Eind 2010 overleed haar echtgenoot en volgens het tijdschrift Foreign Policy zal haar herverkiezing afhangen van hoe goed ze kan regeren zonder hem. Ondertussen moet ze ook zorgen dat ze niet vervreemdt van de partij.

Kircherisme

Kircherisme is een begrip geworden in de Argentijnse media. Het is de politieke ideologie van het FPV, de linkervleugel van de Partido Justicialista. Dat is de grootste partij van Argentinië en bouwt voort op het gedachtegoed van Juan Perón, Argentijns president van 1946-‘52 en ‘72-‘73.

De mensenrechten spelen een belangrijke rol bij de Kirchisten en ze zijn dan ook niet bang om folteraars van het Argentijnse dictatoriale regime hard aan te pakken. Neoliberalen zijn het zeker niet, maar ze zijn wel voor vrijhandel en voor nauwere samenwerking binnen een Latijns-Amerikaans kader zonder de VS. Daanaast hebben ze ook een zeer open visie op seksualiteit en anticonceptiva en dat terwijl 92 procent van de bevolking katholiek is.