Situatie bijzonder kritiek in Marioepol

Geen drinkwater meer voor 1,4 miljoen mensen in oosten Oekraïne

@UNICEF / Getman

De watervoorziening in Oost-Oekraïne had al zwaar te lijden onder acht jaar van conflict vóór de Russische invasie en staat nu op de rand van volledige ineenstorting.

Meer dan zeven weken oorlog in Oekraïne hebben een zware tol geëist van de drinkwatervoorziening. In het oosten van het land hebben 1,4 miljoen mensen helemaal geen toegang meer tot veilig drinkwater, zegt Unicef.

Sinds het begin van de oorlog op 24 februari is de waterinfrastructuur in het oosten van Oekraïne al minstens twintig keer getroffen. De watervoorziening had al zwaar te lijden onder acht jaar van conflict vóór de Russische invasie en staat nu op de rand van volledige ineenstorting.

Jonge kinderen in conflictgebieden hebben twintig keer meer kans om te overlijden aan diarree door onveilig water dan aan direct geweld.

De situatie is bijzonder kritiek in de havenstad Marioepol, waar tienduizenden mensen elk water gebruiken dat ze kunnen vinden. Daardoor is het risico op vervuild drinkwater groot. Ook andere steden in de regio’s Donetsk en Loehansk zijn afgesloten van de watervoorziening. Als een belangrijk drinkwaterbekken bij Horlivka droogvalt, verliezen nog eens 340.000 mensen de toegang tot veilig drinkwater, zegt Unicef.

‘Water is essentieel voor het leven en een basisrecht voor iedereen’, zegt Osnat Lubrani, VN-coördinator voor Oekraïne. ‘Slechte waterkwaliteit kan leiden tot ziekten als cholera, diarree, huidinfecties en andere dodelijke infectieziekten. Mensen moeten in moeilijke omstandigheden leven en zijn niet in staat om elementaire hygiënemaatregelen te volgen.’

Kinderen

Vooral voor kinderen is veilig drinkwater essentieel. Jonge kinderen in conflictgebieden hebben twintig keer meer kans om te overlijden aan diarree door onveilig water dan aan direct geweld.

Unicef wijst op Resolutie 2573, die vorig jaar nog unaniem werd goedgekeurd in de VN-Veiligheidsraad en alle partijen bij gewapende conflicten verplicht om burgers en civiele infrastructuur te beschermen.

‘Het is absoluut noodzakelijk dat de partijen in het conflict hun verplichtingen respecteren en er altijd voor zorgen dat de civiele infrastructuur wordt gespaard’, zegt Lubrani. ‘Waar de watervoorzieningen schade oplopen, moeten technici snel veilige doorgang krijgen om het netwerk te repareren.’

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2797   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2797  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.