Geen reden tot feesten op Indiase Kinderdag

Nieuws

Geen reden tot feesten op Indiase Kinderdag

Neeta Lal

13 november 2009

Er sterven elke dag zesduizend kinderen in India, drieduizend van hen door ondervoeding. "Een nationale schande", gaf premier Manmohan Singh onlangs toe. India heeft heel wat programma's die het lot van de 400 miljoen kinderen in het land moeten verbeteren, maar die draaien slecht.

Morgen (14 november) is het de Dag van het Kind in India, maar er valt vooral slecht nieuws te melden over de jongste inwoners van het land. India is bijvoorbeeld goed voor een derde van alle meisjes die over heel de wereld als kind worden uitgehuwelijkt, stelt het VN-Kinderfonds Unicef in een rapport dat in oktober verscheen. Volgens het rapport sterven er ook nog altijd 53 baby’s per 1000 geboorten.
Volgens de Wereldbank krijgt 47 procent van de Indiase kinderen niet genoeg of niet goed genoeg te eten. India telt bijna twee keer meer kinderen die te weinig wegen dan Afrika bezuiden de Sahara. Een derde van alle kinderen in India gebruikt elke dag alcohol of verdovende middelen. Ook kinderarbeid en seksueel misbruik zijn grote problemen in India.

Gratis middagmaal

Het ontbreekt niet aan initiatieven om die problemen aan te pakken. India lanceerde bijvoorbeeld al in 1975 het ICDS, een programma dat arme kinderen jonger dan zes extra voedsel en gratis gezondheidszorg biedt, hen voorbereidt op het lager onderwijs en ook hun moeders helpt. Het programma bereikt nu 34 miljoen kinderen en zeven miljoen moeders.
Via een initiatief dat oudere kinderen van arme ouders op school een gratis middagmaal biedt, probeert India meer kinderen op de schoolbanken te krijgen en hen meteen ook beter te laten eten.
In 2001 stelde de regering zich dan weer tot doel alle kinderen tussen zes en veertien school te doen lopen.
Maar de resultaten vallen tegen. Ondervoeding blijft een wijdverspreid probleem. Ook onderwijs is nog geen vanzelfsprekendheid voor alle kinderen. Volgens een vorig jaar uitgevoerde studie gaat nu 96,5 procent van alle Indiase kinderen naar school. In 2001 zagen nog 32 miljoen Indiase kinderen nooit een school vanbinnen, in 2005 was dat aantal al teruggelopen tot iets meer dan 7 miljoen. Maar vooruitgang van de zwakste groepen gaat traag. Meisjes halen hun achterstand maar langzaam in, en de participatie van kinderen uit de laagste kasten en uit inheemse groepen was tussen 2003 en 2007 zelfs enigszins afgenomen.

Corruptie

Volgens Ashok Sharma, de directeur van het Community Aid and Sponsorship Program (CASP), een hulporganisatie die in achtergestelde gemeenschappen projecten opzet, heeft dat veel te maken met corruptie en een niet transparante bureaucratie die te weinig verantwoording moet afleggen. De ongeletterdheid van veel arme ouders maakt het hen dan weer moeilijk om voor hun kinderen op te komen.
“De Indiase instellingen en het middenveld laten het helemaal afweten”, oordeelt Praveen Nair, de voorzitter van Salaam Balak Trust, een Indiase hulporganisatie die het voor achtergestelde kinderen opneemt. Volgens Nair draaien veel scholen bijvoorbeeld niet omdat de leerkrachten vaak niet op post zijn. Daardoor raken ook de kinderen niet gemotiveerd.