Geen rem op chemicaliën in Mexicaanse schaliegaswinning

Mexico stelt geen beperking in op het gebruik van schadelijke chemicaliën bij de ontginning van schaliegas. Milieuorganisaties vrezen dat die nu vaker gebruikt worden.

  • CC Green Energy Futures - David Dodge Mexico zet zwaar in op schaliegaswinning CC Green Energy Futures - David Dodge

Sinds vorige week buigt de Senaat zich over een grondige hervorming van de Mexicaanse energiemarkt, met onder meer een liberalisering, het gevolg van een grondwetsherziening eind vorig jaar.

Mexico zet zwaar in op schaliegas. Dat gas zit in schalie, een gesteente, opgeslagen. Om het gas eruit te krijgen moet het gesteente ondergronds eerst barsten. Daartoe pompt men water en chemicaliën in het gesteente onder hoge druk, het zogenaamde frakken.

Verbod op fracking

Met de energiehervorming “zal het gebruik van chemicaliën toenemen”, zegt Claudia Campero van Blue Planet Project, een internationale organisatie met zetel in Canada. “De nieuwe wetten spreken er niet over. We moeten weten wat er gebruikt wordt, anders kennen we de gevolgen niet. Daarom willen we een verbod op frakken.”

Staatsoliebedrijf Pemex boort nu al naar schaliegas in de noordelijke deelstaten Nuevo León en Coahuila. Volgens een milieu-impactstudie van Pemex zelf bevatten de vloeibare afvalstoffen daar diesel, bariet en bentoniet, een toxische cocktail.

De komende vijftig jaar wil Pemex in het hele land 6500 schaliegasputten exploiteren. Maar door de energiehervorming zou dat ook door privébedrijven kunnen gebeuren.

Niet getest

De Nationale Brandstoffencommissie heeft een ontwerpdocument klaar over schaliegaswinning maar daarin is geen sprake van een beperking op het gebruik van chemicaliën.

“Het probleem met de chemicaliën zijn de afvalstoffen”, zegt commissielid Néstor Martínez. “Die moeten behandeld worden zodat ze niet in contact komen met mens en milieu. We gaan bepalen dat ze behandeld moeten worden.”

Onvoldoende voor de milieuorganisaties. “Veel chemicaliën zijn niet getest, bovendien worden nieuwe chemicaliën ontwikkeld”, zegt Claudia Campero. “De bedrijven schermen met het bedrijfsgeheim om hierover geen informatie vrij te geven.”

 

 

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2790   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2790  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.