Genkse studenten schetsen beeld van Botswana

Nieuws

Genkse studenten schetsen beeld van Botswana

Genkse studenten schetsen beeld van Botswana
Genkse studenten schetsen beeld van Botswana

Leen Uyttersprot

18 april 2010

Drie Genkse studenten trokken twee weken naar Francistown, de zusterstad van Genk in Botswana, en kwamen terug met zo'n vierduizend foto's. Het resultaat is te zien in de fototentoonstelling FOBOKAPI, die vandaag (18 april) de deuren opent in het gemeentehuis van Genk.

De drie studenten name foto’s van scholen, landschappen, winkeltjes en de geloofsbeleving in het land, daarnaast gaven ze ook een twee weken durende workshop fotografie aan achttien lokale studenten. Zo kregen de Botswanen de opdracht een zelfportret te maken. Op die manier moesten ze leren om met beelden een verhaal te vertellen in plaats van louter momentopnames te maken.
Van de vierduizend foto’s die de Genkenaars in Botswana maakten, kozen ze er elk één uit om op een postkaart te zetten om die te verkopen. Met de opbrengst kochten ze camera’s voor Chippa, Bonny en Vincent, drie Botswanese studenten die naar Genk mochten komen. Hun opdracht was om Genk te fotograferen.

Ritme

Voor de Genkenaars was het in het begin wennen aan het trage levensritme. Als ze een afspraak hadden om op een bepaalde plek foto’s te nemen, kon het goed zijn dat ze een uur stonden te wachten. Andersom moesten ook de Botswanese studenten zich hier aanpassen aan ons snelle levensritme.