Gevangenen Kazachstan snijden buik open uit protest

Nieuws

Gevangenen Kazachstan snijden buik open uit protest

Pavol Stracansky

10 oktober 2010

Honderden gevangenen in Kazachstan hebben al hun buik opengesneden uit protest tegen de erbarmelijke omstandigheden in de gevangenissen. Het Centraal-Aziatische land ligt al jaren onder vuur voor mensenrechtenschendingen.

Gevangenen zeggen dat slagen, foltering en verkrachting schering en inslag zijn. De enige manier die ze nog zien om de buitenwereld hierop te wijzen, is brutale zelfverminking, zeggen ze.
“De protesten houden aan en het ziet er jammer genoeg naar uit dat ze zullen blijven duren en dat nog meer mensen zichzelf zullen verminken”, zegt politiek adviseur Tanja Niemeier, die vorige maand deel uitmaakte van een delegatie die onder leiding van Europarlementslid Joe Higgins met voormalige gevangenen in Kazachstan ging praten. “De autoriteiten zeggen dat de situatie verbetert. Maar dat is niet het geval. Het ziet er bijzonder slecht uit.”

Urineren

Kazachstan, een voormalige Sovjetstaat, wordt sinds 1991 bestuurd door de autocratische president Nursultan Nazarbayev. Het land krijgt al jaren zware kritiek voor mensenrechtenschendingen.
Voormalige gevangenen vertellen dat gevangenen worden opgehangen en geslagen, dat bewakers op de vloer urineren en gevangenen dan over de vloer sleuren om die schoon te maken, en dat gevangenen verplicht worden rochels van bewakers van de vloer te likken.
De gevangenissen zijn overbevolkt. Gevangenen zeggen dat ze maar om de veertien dagen mogen douchen en te weinig eten krijgen.

Foto’s

De voorbije twee maanden hebben meer dan honderd gevangenen zichzelf verminkt. Met mobiele telefoontoestellen worden foto’s van opgesneden buiken gemaakt en verstuurd naar de media.
De Kazachse regering zegt dat het bendes zijn die gevangenen dwingen hun buik open te halen. “Dat is het verhaal dat de regering vertelt”, zegt Niemeier. “Wij hebben informatie van de gevangenen zelf en we hebben geen reden om aan hun beweringen te twijfelen.”
Vorig jaar bracht de speciale VN-rapporteur voor foltering, Manfred Nowak, een bezoek aan Kazachse gevangenissen. In zijn rapport schreef hij dat het bij “het gebruik van foltering en slechte behandeling zeker om meer gaat dan om geïsoleerde gevallen.” Hij zei ook dat de plaatselijke autoriteiten de echte toestand van de gevangenissen hadden proberen te verdoezelen door kort voor zijn bezoek nieuwe bedden en matrassen aan te voeren, de cellen schoon te maken en de gevangenen te verplichten de muren te schilderen.
Eind vorige maand bracht Nowak een nieuw bezoek aan Kazachstan. De VN-rapporteur zegt dat de overheid de situatie nog steeds tracht te verdoezelen. “Elke verminking, zelfverminking of hongerstaking is een ernstige bron van bezorgdheid. Deze berichten moeten onderzocht worden en er moet gevraagd worden waarom die zaken gebeuren.”