Geweld ondermijnt seksuele gezondheid bij vrouwen

Seksuele gezondheidsproblemen komen vaker voor onder vrouwen die met geweld te maken hebben gehad, zegt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op grond van studies uit de hele wereld. Ze roept de gezondheidssector op meer aandacht te besteden aan geweldpreventie.
 

  • Endre Vestvik (CC BY-NC-SA 2.0) Het aantal slachtoffers van seksueel geweld in het oosten van Congo is enorm. Endre Vestvik (CC BY-NC-SA 2.0)

Tot de seksuele gezondheidsproblemen die bij geweldslachtoffers vaker voorkomen, behoren ongewenste zwangerschappen, seksueel overdraagbare ziekten en miskramen, zegt de PAHO, de pan-Amerikaanse afdeling van de WHO vandaag (dinsdag), op de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen.

Wereldwijd heeft één op de drie vrouwen in haar leven te maken met fysiek of seksueel geweld door een partner of seksueel geweld door een niet-partner. Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat van alle vrouwen die in 2012 werden gedood, dat in bijna de helft van de gevallen door de partner of een familielid gebeurde. De daders worden in veel gevallen niet bestraft.

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon wees gisteren tijdens de Amerikaanse lancering van de campagne tegen geweld tegen vrouwen, onder meer op de ontvoering van tweehonderd Nigeriaanse meisjes eerder dit jaar, en het geweld tegen vrouwen in Irak door de terroristische beweging IS.

Miskramen

De kans op een miskraam is twee keer zo hoog onder vrouwen die geweld rapporteren.

Geweld kan niet alleen leiden tot fysieke verwondingen of de dood, maar heeft ook een niet te onderschatten invloed op de seksuele gezondheid van vrouwen, zegt de PAHO. In sommige landen is het aantal ongewenste zwangerschappen onder vrouwen die zeggen te maken te hebben met geweld van hun partner, twee tot drie keer hoger dan onder andere vrouwen. De kans op een miskraam is twee keer zo hoog onder vrouwen die geweld rapporteren, en het risico op vroeggeboorte is 1,6 keer hoger.

Van 25 november tot 10 december (Mensenrechtendag) worden wereldwijd activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor geweld tegen vrouwen. Op 3 december verschijnt een speciale editie van het medisch tijdschrift The Lancet, gewijd aan geweld tegen vrouwen en meisjes.

Maak MO* mee mogelijk.

Word proMO* net als 2793   andere lezers en maak MO* mee mogelijk. Zo blijven al onze verhalen gratis online beschikbaar voor iédereen.

Ik word proMO*    Ik doe liever een gift

Met de steun van

 2793  

Onze leden

11.11.1111.11.11 Search <em>for</em> Common GroundSearch for Common Ground Broederlijk delenBroederlijk Delen Rikolto (Vredeseilanden)Rikolto ZebrastraatZebrastraat Fair Trade BelgiumFairtrade Belgium 
MemisaMemisa Plan BelgiePlan WSM (Wereldsolidariteit)WSM Oxfam BelgiëOxfam België  Handicap InternationalHandicap International Artsen Zonder VakantieArtsen Zonder Vakantie FosFOS
 UnicefUnicef  Dokters van de WereldDokters van de wereld Caritas VlaanderenCaritas Vlaanderen

© Wereldmediahuis vzw — 2024.

De Vlaamse overheid is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze website.