Gezinnen in Centraal-Amerika worden steeds kleiner

Nieuws

Gezinnen in Centraal-Amerika worden steeds kleiner

Danilo Valladares

25 juli 2011

In nauwelijks een paar generaties zijn de gezinnen in Centraal-Amerika heel klein geworden. In de regio met grote armoede en sterke sociale ongelijkheid hopen de paren hun levensomstandigheden te verbeteren door minder kinderen te krijgen.

“Ik heb liever twee tevreden dan tien ontevreden kinderen”, zegt de 33-jarige María José Aceituno, bediende in een agentschap voor public relations in de Guatemalteekse hoofdstad. Ze heeft twee kinderen en is niet van plan er nog meer te krijgen. Op die manier wil ze de economische situatie en de veiligheid van haar gezin verzekeren, zegt ze.

“Ik wilde nog wel een kind, maar vandaag zijn de scholen zo duur geworden, en bovendien moet je zeer voorzichtig zijn met al die misdaad.” Haar ouders hadden vier kinderen, haar grootouders hadden er respectievelijk vijf en zeven.

Gezin met tien kinderen

Ze is een mooi voorbeeld van een algemene trend in Centraal-Amerika. De nieuwe generatie geeft steeds vaker de voorkeur aan een klein gezin. Bij vorige generaties waren gezinnen van vijf en zelfs tien kinderen normaal.

In Guatemala, een van de armste landen in Latijns-Amerika, daalde de vruchtbaarheidsindex bij vrouwen het afgelopen decennium van 5 naar 3,6 in vergelijking met het decennium voordien. In die periode steeg het gebruik van methodes voor gezinsplanning met 70 procent.

Het toont dat de bevolking meer aandacht krijgt voor de gezinsplanningscampagnes van gouvernementele en niet-gouvernementele organisaties, zegt Dalila De La Cruz van de Steunvereniging voor het Welzijn van het Gezin in Guatemala. Ze wijst onder meer op het succes van de wet op gezinsplanning van 2009, die seksuele opvoeding op de lagere school toestond en makkelijker toegang bood tot methodes voor gezinsplanning via het ministerie voor Volksgezondheid, het Instituut voor Sociale Zekerheid en andere instellingen.

Een gelijkaardig beeld in andere Centraal-Amerikaanse landen. In Nicaragua bijvoorbeeld daalde het aantal geboorten de laatste veertig jaar van 46 naar 24 per duizend inwoners, in Honduras van 47 naar 27 en in El Salvador van 43 naar 20, volgens VN-cijfers.

Taalbarrière

Maar er blijven nog grote uitdagingen, zegt Dalila De La Cruz in Guatemala. Vorig jaar kwamen er in dat land 45.000 tienermoeders bij, een stijging met 3.500 in vergelijking met 2009; in die cijfers zitten dan nog niet de voortijdig beëindigde zwangerschappen en de thuisbevallingen.

Ook de taalbarrière blijft een groot probleem. Behalve het Spaans spreekt men in Guatemala het Garifuna en 22 Maya-talen. “Er zijn gevallen van Maya-vrouwen die uitleg krijgen over methodes voor gezinsplanning in het Spaans en daar niets van begrijpen. Dat is evenveel als geen toegang hebben tot de methodes”, zegt Griselda Lorenzo van de Nationale Alliantie van Organisaties van Inheemse Vrouwen voor Reproductieve Gezondheid.

Centraal-Amerika bestaat uit Belize, El Salvador, Honduras, Nicaragua, Costa Rica, Panama en Guatemala. De helft van de 43 miljoen inwoners leeft in armoede.