Gezonder eten is niet zo gezond voor klimaat

Nieuws

Gezonder eten is niet zo gezond voor klimaat

Gezonder eten is niet zo gezond voor klimaat
Gezonder eten is niet zo gezond voor klimaat

IPS

09 september 2014

De Amerikaanse overheid wil de Amerikanen gezonder doen eten, maar de aanbevelingen zijn voor het klimaat niet zo gezond. De uitstoot van broeikassen gaat er flink door omhoog, zeggen onderzoekers.

Myrabella (CC BY-SA.0)

Rundsvlees is verantwoordelijk voor ruim een derde van de broeikasgassen.

Wikipedia / Myrabella (CC BY-SA 3.0)

Een team van de Universiteit van Michigan ging voor honderd voedingsproducten na hoeveel broeikasgassen worden uitgestoten bij hun productie; de voedselproductie is in de VS goed voor 8 procent van die uitstoot. Vervolgens legden ze die cijfers naast de voedingsrichtlijnen van de Amerikaanse overheid.

Ze stelden vast dat de uitstoot met 12 procent zou stijgen als de Amerikanen de richtlijnen zouden volgen zonder minder te eten. Ook als ze wel minder zouden eten en naar de aanbevolen 2000 calorieën zouden zakken, dan zou de uitstoot met nauwelijks 1 procent verminderen.

Vlees en zuivel

Vooral dierlijke producten – vlees en zuivel – zijn verantwoordelijk voor die hoge uitstoot. In de richtlijnen, die uit 2010 stammen, adviseert de overheid wel meer fruit, groenten en vetarme zuivelproducten te eten maar pleit ze niet voor minder vlees. In een bijlage heeft ze het wel over een lagere hoeveelheid vlees maar dat wordt gecompenseerd door een toename van zuivelproducten.

De broeikasgassen komen vooral van vleesrunderen en melkkoeien. Die zetten hun eigen plantaardig voedsel niet echt efficiënt om in spierweefsel en melk en hebben daardoor in verhouding veel voedsel nodig. Voor de productie van dat voedsel zijn onder meer meststoffen nodig. Ook de brandstof die landbouwbedrijven verbruiken, moet in rekening worden gebracht. Tot slot stoten ook de dieren zelf methaan uit, vooral bij het boeren.

Rundsvlees is goed voor 4 procent van het gewicht van het beschikbare voedsel, maar het is verantwoordelijk voor ruim een derde van de broeikasgassen.

Het USDA Dietary Guidelines Advisory Committee, het adviesorgaan dat de richtlijnen opstelt, was al van plan om bij de nieuwe aanbevelingen ook rekening te houden met duurzaamheid. De nieuwe studie kan daarbij helpen.

De studie verscheen in het Journal of Industrial Ecology.