Ghanese verkiezingen in het teken van de vrede

Nieuws

Ghanese verkiezingen in het teken van de vrede

07 december 2008

Vandaag, zondag, trekken de Ghanezen naar de stembus om een opvolger te kiezen voor John Kuofor, die na twee termijnen niet meer verkiesbaar is. In het hele land zijn manifestaties gehouden om op te roepen tot vreedzame verkiezingen.

“Laten we alle vormen van geweld bannen om ons dierbaar land een betere toekomst te kunnen bieden”. Die boodschap wordt doorheen het hele land verspreid door politici, media en organisaties om de dertien miljoen inwoners van Ghana tot kalmte aan te sporen voor, tijdens en na de verkiezingen.

De campagne voor vreedzame verkiezingen ging midden september van start. Onder meer vrouwenrechtenorganisaties en vredesactivisten organiseerden betogingen en acties om de bevolking te sensibiliseren. Ook de verschillende religies werkten aan de campagne mee.

Iedereen wil vooral vermijden dat er opnieuw geweld uitbreekt na de incidenten begin november in Sankore, in de regio Brong Ahafo in het binnenland, waarbij tijdens confrontaties tussen militanten van de regeringspartij en de oppositie één dode en zes gewonden vielen.

Dubbele verkiezing

De verkiezingsdag vormt een sleutelmoment voor Ghana. Het land kiest 230 nieuwe volksvertegenwoordigers in het parlement, waar de de New Patriotic Party (NPP) tot nog toe heerste met 128 zetels en het National Democratic Congress (NDC), de grootste oppositiepartij vormde met 94 zetels. Maar nog belangrijker is de verkiezing van een opvolger voor president John Kufuor, die na acht jaar aftreedt.

Tijdens zijn bewind heeft Kufuor maatregelen genomen om de sociale spanningen in het land te verminderen en de economie nieuw leven in te blazen. Hij slaagde erin om de inflatie van 25 procent terug te brengen naar 18,5 procent en meer buitenlandse investeringen aan te trekken. “Kufuor heeft van Ghana een model van de democratie gemaakt, waar de mensenrechten en meer bepaald het recht op vrije meningsuiting gegarandeerd zijn”, zegt Bright Blewu, secretaris –generaal van de Vereniging van Ghanese Journalisten. Anderzijds had hij “minder succes zijn de strijd tegen de corruptie en in zijn pogingen om nieuwe jobs voor de jeugd te creëren”, zegt  Papa Kow Acquaye van het Instituut voor Economische Zaken (IEC).

Acht kandidaten strijden om het presidentschap, waaronder de twee koplopers van de twee grootste partijen, Nana Akufo-Addo van de NPP en John Evans Atta Mills van de NDC. “Het wordt een erg spannend duel”, voorspelt mediaconsulente Elizabeth Asare.