Giftige stoffen op smartphones baren wetenschappers zorgen

Nieuws

Hoge concentraties chemicaliën op handen en in urine

Giftige stoffen op smartphones baren wetenschappers zorgen

Giftige stoffen op smartphones baren wetenschappers zorgen
Giftige stoffen op smartphones baren wetenschappers zorgen

IPS

08 december 2018

Op smartphones zijn verschillende toxische stoffen te vinden die een correlatie vertonen met concentraties op de handen en in de urine van gebruikers. Dat hebben Canadese wetenschappers ontdekt.

CC Gian Cescon / Unsplash

CC Gian Cescon / Unsplash

In een studie verschenen in Environment International ontdekten Canadese wetenschappers verschillende toxische stoffen op de smartphones van Canadese vrouwen tussen 18 en 44 jaar oud. Het gaat om organofosforverbindingen, chemicaliën die vaak gebruikt worden als vlamvertragers en om materialen flexibeler en duurzamer te maken.

‘We maken ons zorgen over die chemicaliën omdat ze in verband worden gebracht met neurotoxiciteit, verminderde vruchtbaarheid en schildklierproblemen’, zegt auteur Miriam Diamond, hoogleraar aan de Universiteit van Toronto. ‘Maar wat we niet met zekerheid weten, is of de smartphones zelf de bron zijn van die chemicaliën, of ze enkel een indicator zijn voor de totale blootstelling aan andere bronnen, of beide.’

Blootstelling

De onderzoekers vonden een verband tussen de concentratie organofosforverbindingen op elektronica en de concentraties aanwezig op handen en in urine. Ze ontdekten ook hogere concentraties op mobiele apparaten zoals smartphones en tablets dan op vaste toestellen, zoals televisies en desktop computers.

‘We maken ons zorgen over die chemicaliën omdat ze in verband worden gebracht met neurotoxiciteit, verminderde vruchtbaarheid en schildklierproblemen’

Diamond zegt dat, gezien de alomtegenwoordigheid van dit soort toestellen zowel bij volwassenen als kinderen, het een goed idee is om ze van tijd tot tijd schoon te maken om de concentratie van chemicaliën te verminderen. ‘We moeten ons ook bewust zijn van hoe vaak we deze toestellen gebruiken, met name als het om kinderen gaat.’

Verslaafd aan smartphone

Net vandaag blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen dat de helft van de jongeren in België de smartphone niet meer kan missen en die gemiddeld 47 keer per dag checkt. De helft van de jongeren, zelfs op een jonge leeftijd van 12 tot 15 jaar, zegt zich verslaafd te voelen aan het toestel.

Slechts een op de drie ouders blijkt het smartphonegebruik van de kinderen nauwlettend in de gaten te houden. Nochtans blijken de kinderen het te waarderen als er duidelijke afspraken gemaakt worden: de helft van de jongeren stelt toezicht van hun ouders op prijs. Bij 12- tot 15-jarigen is dat zelfs 7 op 10.