Greenpeace wint veldslag in Latijns-Amerikaanse papieroorlog
Gustavo González
13 maart 2006
De bouw van twee grote papierpulpfabrieken aan de grens tussen Argentinië en Uruguay wordt tijdelijk stilgelegd. Er komt een milieu-effectenrapport dat een duidelijk en onafhankelijk antwoord moet geven op de vraag of de pulpfabrieken een bedreiging vormen voor het milieu.
De beslissing om de bouwwerken stil te leggen is het gevolg van persoonlijk onderhoud tussen de presidenten van Argentinie en Uruguay. Nestor Kirchner en Tabaré Vázquez bereikten afgelopen weekend een akkoord over de kwestie tijdens de eedaflegging van de nieuwe president van Chili, Michelle Bachelet. De kwestei verzuurde de relaties tussen beide landen al maanden.
Milieuactivisten blokkeren al weken de internationale bruggen tussen beide landen uit protest tegen de papierpulpfabrieken. Ze vrezen dat hun afvalwater voor een milieuramp zal zorgen.
De Argentijnse president heeft beloofd dat hij de grensovergangen in de provincie Entre Ríos zal deblokkeren. In ruil krijgt de Argentijnse regering waar het al maanden om vraagt: een grondig onderzoek van het effect van de papierpulpfabrieken op het milieu in en rond de grensrivier de Uruguay. De bouw van de fabrieken wordt intussen 90 dagen stilgelegd.
Het nieuws is een zware tegenslag voor het Finse Botnia en het Spaanse ENCE, die elk een papierpulpfabriek bouwen aan de Uruguayaanse kant van de rivier. De bedrijven blijven erbij dat het risico op vervuiling minimaal is, omdat ze de nieuwste technologieën gebruiken.
De Argentijnse regering en de milieugroepen hebben weinig vertrouwen in die belofte. Ze vrezen voor de effecten van de chemische stoffen die gebruikt worden om houtsnippers om te zetten in papierpulp.
Latijns-Amerika, waar papier voor de hele wereld wordt gemaakt, heeft slechte ervaringen met papierfabrieken. Eind 2004 stierven honderden zeldzame zwarte zwanen in het Chileense natuurgebied Rio Cruces. De dieren verhongerden nadat hun voedsel was afgestorven door het afvalwater van de papierfabriek van het bedrijf Celco. De internationale gevolgen van de milieuramp in Rio Cruces hebben de controverse rond de Uruguayaanse papierfabrieken aangewakkerd. Papierpulpfabrieken zijn een symbooldossier geworden voor Latijns-Amerikaanse en internationale milieugroepen.
De milieugroep MilieuRaad van Burgers, die de brug in de grensstad Gualeguaychú bezet houdt, reageerde aanvankelijk enthousiast op het nieuws. Maar toen duidelijk werd dat Kirchner beloofd had op te treden tegen hun blokkade, reageerde de lokale milieugroep bits op het akkoord. Een opschorting van de bouw is niet goed genoeg.
De internationale milieugroep Greenpeace, die deelneemt aan de protesten tegen de fabrieken van Botnia en ENCE, eist dat Chili, Argentinië en Uruguay een actieplan opstellen voor de papierpulpindustrie dat rekening houdt met de strengste milieunormen. (MM)