Waterkrachtcentrales kunnen de uitstoot van broeikasgassen sterk terugdringen, maar de enorme dammen die ervoor gebouwd worden bedreigen de bewoners in de buurt, de biodiversiteit en zelfs de stabiliteit van de aarde. China kiest voorlopig volop voor het verderzetten van de grootschalige dammenbouw.
Iedereen kent de Drieklovendam in China, de megawaterkrachtcentrale annex superdam op de Yangtze die 21.000 megawatt moet kunnen produceren. 1.131.800 mensen moesten wijken voor het industriële waterkrachtproject. Volgens de Hongkongse krant South China Morning Post voorziet de regering in Beijing voor het volgende decennium nog eens 22,5 miljard euro om de verwachte grondverschuivingen te herstellen, vervuiling op te ruimen en een impuls te geven aan de lokale economie die nog steeds niet hersteld is van de schok van de dam.
De twijfelachtige resultaten van de Drieklovendam en ernstige zorgen over de geologische gevolgen van de massale ingreep in de natuur weerhouden China er intussen niet van een nieuwe serie dammen te plannen. Stroomopwaarts van de Drieklovendam, vooral in het gebied waarin de rivier de Jinsha of de Rivier van het Gouden Zand heet, worden momenteel vijftien dammen gebouwd en zijn er nog eens 21 gepland.
Vier van die grote dammen –de Xiangjiaba, de Xiloudu, de Baihetan en de Wudongde– hebben samen een geplande capaciteit die dubbel zo groot is als die van de Drieklovendam. Zhang Boting van de Chinese Vereniging van Waterkrachtingenieurs zegt dat de goede werking van de Drieklovendam in gevaar komt zodra de reservoirs van die vier nieuwe dammen gevuld zijn. Bovendien zijn er nu al droogteproblemen stroomafwaarts van de Drieklovendam.
Op 5 juni, naar aanleiding van Wereldmilieudag, waarschuwde ook onderminister voor Milieu Wu Xiaoqing voor de onstuitbare bouwwoede op de bovenstroom van de Yangtze. Hij maakte zich met name zorgen over de gevolgen die de Xiaonanhai-dam zou hebben op mens en milieu. Wellicht niet geheel toevallig was die dam een lievelingsproject van Bo Xilai, de partijtopman uit Chongqin die in maart wegens corruptie aan de kant geschoven werd.