Groene terrassen beschermen gebouwen tegen overstroming

Nieuws

Groene terrassen beschermen gebouwen tegen overstroming

13 juni 2013

In een stad kunnen groene terrassen gebouwen beschermen tegen overstromingen. Dat hebben Argentijnse wetenschappers na lang experimenteren vastgesteld.

Een team van de Universiteit van Buenos Aires werkt al enkele jaren aan de ontwikkeling van groene terrassen voor gebouwen. Die houden regenwater vast en verminderen zo de impact van overstromingen in stedelijke gebieden.

Het onderzocht twee types terrassen met een organische ondergrond: voor bestaande en voor nieuwe gebouwen, zegt landbouwingenieur Héctor Rosatto, die het onderzoeksteam leidt. Van beide types ging het de absorptiecapaciteit na.

Na drie jaar experimenteren kwam het team tot de conclusie dat groene terrassen 70 tot 100 procent van het water kunnen absorberen wanneer 20 millimeter regen valt en 65 procent bij dubbel zoveel regen.

Bij intensere regen, van 100 millimeter, daalt de absorptie tot 25 à 35 procent, maar ook dan “draagt het groene terras bij tot een vermindering van de hoeveelheid water die naar de riolering stroomt.”

Argentinië kampt steeds vaker met steeds extremer weer. In april vielen tientallen doden door intense regen in Buenos Aires en La Plata. Experts zeiden toen dat de overheid niet voorbereid is op zulke situaties.